Home Svijet Priprema za crni scenarij: Objavljen navodni plan njemačke vlade u slučaju sukoba s Rusijom, nijedan segment društva nije izostavljen

Priprema za crni scenarij: Objavljen navodni plan njemačke vlade u slučaju sukoba s Rusijom, nijedan segment društva nije izostavljen

by Ante R.

Njemački list Bild objavio je navodni plan njemačke vlade u slučaju oružanog sukoba velikih razmjera s Rusijom. Plan sadrži savjete za stanovništvo i obuhvaća sve aspekte društvenog života i gospodarstva, piše Večernji list.

Prema planu, NATO saveznici bit će prebačeni preko Njemačke na istočno krilo NATO-a. Njemačke snage Bundeswehra također će biti raspoređene u tom području, izvještava list.

Plan navodi da u slučaju istodobnih napada na nekoliko lokacija država neće moći pomoći svima, pa će ljudi morati biti spremni da se sami nose s poteškoćama. U slučaju bombardiranja, civilima se savjetuje korištenje skloništa, podzemnih parkirališta i metroa. Vlasti zadržavaju pravo evakuirati pojedine dijelove zemlje, ali se neće dopustiti razdvajanje obitelji. Bolnice moraju biti spremne za prijam velikog broja pacijenata tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

Prema Bildu, plan podrazumijeva zabranu raspuštanja parlamenta dok se „Njemačka brani“. Zemlja bi se mogla suočiti s nestašicom hrane tijekom rata, stoga mogu biti uvedeni propisi o distribuciji hrane, a Vlada može skladištiti pšenicu, raž i zob na tajnim lokacijama. Plan predviđa i „zalihe za slučaj nužde“, uključujući rižu, mahunarke i kondenzirano mlijeko kako bi se stanovništvo osiguralo jednim toplim obrokom dnevno, ponajprije stanovnici velikih gradova.

Njemačke vlasti zadržavaju pravo obvezati kompanije da proizvode robu isključivo za vojne potrebe. Također, ako se situacija u zemlji pogorša, vratit će se služenje vojnog roka, što znači da stanovnici mogu biti pozvani u vojsku u bilo kojem trenutku. Osobe starije od 18 godina mogu biti prisiljene raditi određene poslove, poput rada u pošti, pekarama ili kao medicinsko osoblje.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je u srijedu da se Njemačka mora pripremiti za rat protiv Rusije do 2029. godine. „Njemačka mora biti spremna na sve scenarije, uključujući i potencijalni sukob s Rusijom,“ rekao je Pistorius, dodajući da se sigurnosna situacija u Europi značajno promijenila posljednjih godina. Trenutačni plan u slučaju sukoba revidirana je verzija plana iz 1989. godine, dodaje Bild“. Ovaj plan, koji je sada prilagođen suvremenim izazovima, odražava ozbiljnost situacije i potrebu za sveobuhvatnom pripremom, piše Večernji list.

You may also like