Ban Jelačić rođen je u središtu Petrovaradina 16. listopada 1801. a njegova je rodna kuća, nakon povrata hrvatskoj zajednici 2020., trebala postati Spomen dom, kulturno-povijesno zdanje i mjesto okupljanja Hrvata Petrovaradina, Novoga Sada, ali i cijelog Srijema.

»Svi se sjećamo kako je, prije četiri godine, pompozno i uz svjetla reflektora otvorena rodna kuća bana Josipa Jelačića a danas, pune četiri godine nakon toga, ta kuća na žalost još uvijek nije u svojoj funkciji“, rekao je na svečanosti savjetnik pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Milan Bošnjak, prenio je list „Hrvatska riječ“.

Dodao je kako Hrvatska neće dopustiti da to tako i ostane, „makar je to preuzeta obveza Republike Srbije, makar je to trebalo biti učinjeno drukčije, jasnije i brže“.

„Srbi koji žive kao nacionalna manjina u Hrvatskoj ovih dana dobivaju kulturne centre širom Hrvatske …  Isto tako bilo bi za očekivati da Republika Srbija izvrši svoje obveze, snažnije i jače«, poručio je Bošnjak.

Također je rekao, prenosi „Hrvatska riječ“, kako je Srbija preuzela obvezu otvoriti katedru hrvatskoga jezika, ali je samo otvoren lektorat na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu koji financira Hrvatska i koji nije u potpunosti niti funkcionalan.

Zaključio je kako Srbija nije ispunila ni obvezu osiguravanja zajamčenih mandata za predstavnike Hrvata u Srbiji na svim razinama.

Proslava rođendana bana Jelačića održana je u petrovaradinskoj crkvi svetoga Jurja, gdje je nakon mise, koju je predvodio srijemski biskup Fabijan Svalina, i govora uzvanika, održan prigodan program.

Okupljenima su se tom prigodom obratili ministar u vladi Srbije i čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Karolina Bašić i predsjednik hrvatskog društva „Jelačić“ Mirko Turšić.

VIDEO/ Anušić: Milanović je uzurpirao najviše zakonodavno predstavničko tijelo svojim odlukama

Rođendan hrvatskoga bana jedan od četiriju nacionalnih praznika Hrvata u Srbiji.

Ban Jelačić rođen je u kući izgrađenoj 1745., a na njezino značenje za hrvatski narod upućuje spomen ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200-te obljetnice njegova rođenja.

Petrovaradin je stari vojni grad koji je bio važna točka otpora Austrougarske od prodora turske vojske u 17. stoljeću, kada se ovdje naseljavaju Hrvati.

Početkom 19. stoljeća Hrvati su činili više od devedeset posto ukupnog stanovništva, no danas čine tek nepunu desetinu cjelokupnoga gradića. (Hina)