Home Vijesti SAD napao 85 meta u Iraku i Siriji, Biden najavio nove osvetničke napade

SAD napao 85 meta u Iraku i Siriji, Biden najavio nove osvetničke napade

by Ante R.

 Sjedinjene Države izvele su u petak  zračne napade u Iraku i Siriji protiv više od 85 meta povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i proiranskim milicijama, priopćila je američka vojska, nakon napada u Jordanu u kojem su ubijena tri, a ranjeno 40 američkih vojnika.

Vjeruje se da su udari samo prvi u višeslojnom odgovoru administracije predsjednika Joea Bidena na napad koji su prošlog vikenda izveli militanti koje podržava Iran. -“Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru”, poručio je američki predsjednik Joe Biden.

“Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. No, neka svi oni koji nam žele nauditi znaju ovo: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti”, dodao je.

Iako nije napadnuta nijedna meta u Iranu, napadi će vjerojatno povećati zabrinutost zbog napetosti koje eskaliraju na Bliskom istoku zbog više od tri mjeseca rata Izraela s Hamasom u Gazi. Američka vojska je u priopćenju rekla da je pogodila mete poput zapovjednih i kontrolnih centara, objekata za skladištenje raketa, projektila i bespilotnih letjelica i objekata za logistiku te lanca opskrbe streljivom. U napadima je pogođeno više od 85 meta , rekla je američka vojska. Američka meta bile su snage Kudsa, ogranka IRGC-a za vojnu špijunažu i paravojsku koji snažno utječe na Iranu savezničke milicije diljem Bliskog istoka, od Libanona do Iraka, Jemena i Sirije.

Sirijski državni mediji objavili su u petak da je “američka agresija” na mjesta u pustinjskim područjima i na sirijsko-iračkoj granici rezultirala brojnim žrtvama i ozljedama. Ranije u petak, Biden i čelnici Pentagona prisustvovali su komemoraciji u zračnoj bazi Dover u Delawareu za troje američkih vojnika ubijenih u napadu u Jordanu. Napad u Jordanu bio je prvi smrtonosni napad na američke trupe otkako je u listopadu izbio rat Izraela i Hamasa. SAD smatra da je dron, koji je ubio troje vojnika i ranio više od 40, izradio Iran, rekli su američki dužnosnici za Reuters.

Sjedinjene Države procijenile su da je bespilotnu letjelicu koja je ubila trojicu vojnika i ranila više od 40 ljudi izradio Iran, rekli su američki dužnosnici za Reuters.  No, Pentagon je rekao da ne želi rat s Iranom te da vjeruje da ga ne želi ni Teheran, dok raste pritisak republikanaca na Bidena da zada udarac izravno Iranu. Prije uzvratnih napada u petak, iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da Iran neće započeti rat, ali da će “snažno odgovoriti” na napade.

Iranski savjetnici pomažu oružanim skupinama u Iraku, gdje SAD ima oko 2500 vojnika, i Siriji, gdje je smješteno 900 američkih vojnika. IRGC je nedavno smanjio raspoređivanje viših časnika u Siriji zbog niza smrtonosnih izraelskih napada. Američke trupe napadnute su više od 160 puta u Iraku, Siriji i Jordanu od napada Hamasa na Izrael 7. listopada kojim je krenuo rat. – Hina