Iz Županijskog tužiteljstva u Sarajevu su potvrdili kako je sud prihvatio njihovo obrazloženje da bi osumnjičenik boravkom na slobodi mogao ponoviti kaznena djela zbog kojih je sada pod istragom.

Osamnaestogodišnjak je trenutačno osumnjičen za ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje a do sada je utvrđeno kako je on poslao najmanje sedam prijetnji zbog kojih je morao biti prekinut nastavni proces u različitim školama.

Prošlog su tjedna odlukom sarajevskog općinskog suda trojica malodobnika koji su također lažno dojavljivali postavljene bombe u školama na mjesec dana upućena u specijalizirani dom u kojemu se smještaju djeca koja su počinila različita kaznena djela. Jedan od trojice malodobnika prijetnje školama poslao je 49 puta.

Sarajevska je policija u proteklim tjednima morala zatražiti pomoć MUP-a Federacije BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) kako bi spriječili sve brojnije bombaške prijetnje školama i identificirali osobe koje su za to odgovorne.

Ravnatelj Uprave policije federalnog MUP-a Vahidin Munjić kazao je kako uz činjenicu da su počinitelji najčešće malodobne osobe posebni problem predstavlja kvalificiranje tih kaznenih djela jer njih u Bih tretiraju kao ugrožavanje sigurnosti.

Podsjetio je da se u Hrvatskoj takva djela tretiraju kao terorizam pa je sugerirao kako bi se i u BiH trebalo oštrije odnositi prema onima koji šalju bombaške prijetnje.

Za takve lažne dojave u BiH se trenutačno može dobiti najviše do pet godina zatvora a zakon predviđa zatvorske kazne i za malodobnike koje počine ovakva kaznena djela. – Hina.

VIDEO Navijački neredi u Mostaru. Grad je ličio na poprište bojnog polja