Home Vijesti Stručnjak za geostrategiju: Inzistiranje na odcjepljenju je destabilizacija društva u BIH “Vrč koji koristi Milorad Dodik je vrlo blizu pucanja”

Stručnjak za geostrategiju: Inzistiranje na odcjepljenju je destabilizacija društva u BIH “Vrč koji koristi Milorad Dodik je vrlo blizu pucanja”

by Ante R.
Gordan Akrap

Inzistiranje na odcjepljenju Republike Srpske destabilizira društvo i sprječava ga da se u gospodarskom, političkom i sigurnosnom smislu razvija i kreće u bolju budućnost, rekao je stručnjak za geostrategiju i hibridne sukobe Gordan Akrap, gostujući u Dnevniku HTV-a.

Milorad Dodik već danima dodatno zaoštrava situaciju izjavama o odcjepljenju. I za Europsku uniju proslava Dana Republike Srpske je nezakonita, a u osudi su još oštriji Amerikanci, čiji su zrakoplovi jučer prelijetali BiH.
Ove aktivnosti koje teže dodatnoj radikalizaciji društva i države, kaže Gordan Akrap, u ovom slučaju u BiH, otežavaju procese i njen euroatlantski put.

– To je ono što Hrvatska već godinama govori da je Bosni i Hercegovini – jedinstvenoj, teritorijalnoj i političkoj cjelini mjesto u euroatlantskim integracijama uz uvjet da se mora zaštititi sva tri konstitutivna naroda, pogotovo hrvatskog što imamo obvezu štititi. Inzistiranje na odcjepljenju Republike Srpske destabilizira društvo i sprječava ga da se u gospodarskom, političkom i sigurnosnom smislu razvija i kreće u bolju budućnost. BiH stvarno treba bolju budućnost, rekao je Akrap.

“Vrč koji koristi Milorad Dodik je vrlo blizu pucanja”

Istaknuo je kako se radi o folkloru koji se događa u Republici Srpskoj.
– Tu se može primijeniti stara izreka – vrč ide na vodu dok se ne razbije. Vrč kojim se sada puni proračun Republike Srpske i vrč koji koristi Milorad Dodik je vrlo blizu pucanja. Po uzoru na ruski svijet i posljedice rata s Ukrajinom, srpski svijet će nastaviti stvarati probleme i izazove bez obzira gdje se bude nalazio, rekao je, piše HRT.

“Treba stvoriti jaku i snažnu BiH”

Naglasio je kako je SAD, kao i Hrvatska i Europska unija, snažno zainteresiran za teritorijalnu cjelovitost BiH.
– Ne vjerujem da će Dodik i Srbi u Republici Srpskoj pokrenuti proces razdvajanja koji nije poznat u Daytonskim mirovnim sporazumima. Treba stvoriti jaku i snažnu BiH s jakim entitetskim sposobnostima i razvijenim mogućnostima uz pomoć međunarodne zajednice uz jasno opredjeljivanje BiH za euroatlantsku budućnost. Jedino tako BiH može opstati kao suverena država, naglasio je Akrap.

You may also like

Verified by MonsterInsights