Home Svijet Svoje glasačko pravo iskoristili su i pripadnici hrvatske manjinske zajednice u Srbiji, evo kome su pružili najviše povjerenja

Svoje glasačko pravo iskoristili su i pripadnici hrvatske manjinske zajednice u Srbiji, evo kome su pružili najviše povjerenja

by Ante R.

Na izborima za EU parlament glasovalo je 390 hrvatskih državljana s prebivalištem u Srbiji, a oko 56 posto njih podržalo je kandidate Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), što je pozdravljeno u vodstvu hrvatske manjinske zajednice.

U Subotici su na dva biračka mjesta, u Generalnom konzulatu RH, biračko pravo iskoristila 237 hrvatska državljanina, od kojih je 168 glasovalo za HDZ, a za nositelja liste Andreja Plenkovića 148.

U beogradskom veleposlanstvu Hrvatske izišlo je 110 glasača, a HDZ je podržalo njih 12. U čestitki HDZ-u na pobjedi Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) je naveo da je za tu stranku i njezinog nositelja Andreja Plenkovića „glasovala velika većina hrvatskih državljana koji su sudjelovali na izborima na glasačkim mjestima u Srbiji“ „Čestitam! Uvjerljivo! I radujemo se nastavku plodonosne i partnerske suradnje u zajedništvu za dobro Hrvata u Vojvodini“, napisao je na platformi X predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

On je podsjetio da je prije izbora svoje sunarodnjake u Srbiji pozvao da pruže potporu HDZ-u na izborima za EU parlament jer drži da se on pokazao odgovoran kada je u pitanju vođenje europskih politika kao i kada je riječ o položaju hrvatske manjine koji je posljednjih godina zahvaljujući njima poboljšan.

Hodak: Lipanj 1941. i lipanj 2024.: Trebalo je sedamdeset godina da se raskrinka jedna povijesna laž

Na podršci HDZ-u hrvatskim je državljanima koji su glasovali u Srbiji zahvalila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća i saborska zastupnica Jasna Vojnić. „Da se Hrvatska nije toliko snažno pozicionirala u Europi i naš položaj bio bi slabiji“, navela je ona i dodala kako „nije svejedno tko će hrvatske interese zastupati u Bruxellesu, tko će i na koji način artikulirati naše potrebe“.

Neslužbene su procjene da pravo glasa ima oko 30.000 hrvatskih državljana s prebivalištem u Srbiji. Svoje glasačko pravo iskoristio je isti broj građana kao i prije 5 godina na prethodnim EU izborima koje organizira Hrvatska. Uz hrvatsku zajednicu pravo glasovanja imali su i pripadnici mađarske manjine u Vojvodini koji imaju mađarsko državljanstvo.

Predstavnica njihove stranke Saveza vojvođanskih Mađara Annamária Vicsek bit će zastupnica Europskog parlamenta jer je bila 8. na izbornoj listi vladajućeg Fidesz-a u Mađarskoj, koji je osvojio 11 mandata. Još nema podataka koliko je mađarskih državljana s prebivalištem u Srbiji iskoristilo svoje glasačko pravo. – Hina.

Odjeknula izjava bivšeg napadača Crvene zvezde o Vatrenima, ne voli ih osobno ali ipak priznaje: “Hrvatska nam je jako odmaknula”

You may also like