Home Svijet Tko su saveznici, a tko protivnici Jemena u regiji koje Huti nazivaju slugama SAD-a i Izraela?

Tko su saveznici, a tko protivnici Jemena u regiji koje Huti nazivaju slugama SAD-a i Izraela?

by Ante R.

Nakon napada na Jemen koje je predvodio SAD uz pomoć Australije, Bahreina, Kanade, Nizozemske i Velike Britanije, Huti su poručili da je izbila “velika bitka u Crvenom moru” te da će bitka “biti veća nego što su Britanci i Amerikanci očekivali”.

Republika Jemen je država u jugozapadnoj Aziji, s obalama na Crvenom moru, Adenskom zaljevu i Arapskom moru. To je država s oko 30 milijuna ljudi, piše Institut za bliskoistočnu politiku iz Washingtona.

Tko je osudio napad?
Iransko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da su jutrošnji napad pokušaj da se “proširi puna potpora SAD-a i UK-a u zadnjih 100 dana za ratne zločine cionističkog režima protiv palestinskog naroda i opkoljenih građana Gaze”. Iran je također jutrošnji napad nazvao “jasnim kršenjem” suvereniteta i međunarodnog prava, prenosi N1.

O napadu se oglasio i Irak koji je optužio Zapad za širenje sukoba i povećanje napetosti.

Libanonska militantna skupina Hezbolah poručila je da je američka agresija još jednom potvrđuje “da je SAD puni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regiji”.

Palestinski islamski džihad poslao je sličnu poruku, navodeći da ova “agresija potvrđuje da američka administracija vodi genocidni rat protiv palestinskog naroda u Gazi”.

Rusija je zatražila saziv Vijeća sigurnosti UN-a u petak zbog masovnih zračnih napada na teritoriju Jemena, objavila je stalna misija Rusije pri UN-u na svom Telegram kanalu.

Tko su saveznici i neprijatelji?
Iran podržava Hutije u dugoročnom neprijateljstvu sa Saudijskom Arabijom. U jednoj od analiza koju je objavio Council of foreign relations navodi se da se u Jemenu odvija jedna od najgorih svjetskih humantiranih kriza zbog osmogodišnjeg sukoba koji se tamo vode između međunarodno priznate vlade, koju podupire vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, i Huti pobunjenika koje podržava Iran.

Glavnim protivnicima Hutija smatraju se Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati koje nazivaju slugama SAD-a i Izraela.

S druge strane, 2015. Saudijska Arabija je sastavila koaliciju arapskih država sa sunitskom većinom: Bahrein, Egipat, Jordan, Kuvajt, Maroko, Katar, Sudan i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). Do 2018. koalicija se proširila uključivanjem snaga iz Eritreje i Pakistana. Oni su ranije izvodili zračne napade na jemenske pobunjenike. SAD je podržao koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom, kao i Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo. SkyNews navodi da su u ovoj koalicije potpore i Danska i Južna Koreja. Sky piše da je koalicija objavila zajedničku izjavu u kojoj navode da su ovi napadi bili odgovor na “ilegalne, opasne i destabilizirajuće Hutije koji napadaju plovila”.

Neki američki saveznici na Bliskom istoku, uključujući zaljevske zemlje Katar i Oman, izrazili su zabrinutost da bi ovi najnoviji napadi protiv Hutija mogli izmaći kontroli i uvući regiju u širi rat s drugim iranskim opunomoćenicima, poput Hezbolaha i milicija u Siriju i Iraku koje imaju iransku podršku, piše New York Times, a prenosi N1.

Kako piše Atlantic Council, napadi koji su se dogodili u petak izazvat će regionalne odjeke te će pojačati rizik od regionalne eskalacije, a teško da će zaustaviti agresiju Hutija u Crvenom moru.