Home Izdvojeno Policija provodi kriminalističko istraživanje oko izbacivanja stradalnika iz kontejnera; Evo što Bačićevo ministarstvo kaže o slučaju

Policija provodi kriminalističko istraživanje oko izbacivanja stradalnika iz kontejnera; Evo što Bačićevo ministarstvo kaže o slučaju

by Ante R.

Nekoliko zaposlenika iz Ministarstva zaduženog za obnovu na silu je 9. siječnja u Sisku u Petrinjskoj ulici pokušalo izbaciti stradalnika potresa na Banovini, 65-godišnjaka, a koji nema drugi smještaj. Nakon što je stigla policija, stradalnik je mirno izišao iz kontejnera i prevezen je na novu lokaciju, piše Hrvatska danas.

Prema saznanju redakcije Hrvatske danas, čovjek se nije dao iz kontejnera iako su ga novopečeni izbacivači, koji su zaposlenici ureda u ministarstvu graditeljstva potpredsjednika Vlade Branka Bačića, pokušali fizički izvući van i odvesti kontejner na drugu lokaciju.

O događaju su iz redakcije Hrvatske danas poslali upite ministarstvu i policiji a odgovore i pitanja objavili su u cijelosti:

Pitanja ministarstvu

Dobili smo informaciju da je 9. siječnja voditeljica iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Jelena Folnović zatražila intervenciju policijskih djelatnika u kontejnerskom naselju u Sisku.

Molim vas odgovore na sljedeća pitanja:

Jesu li djelatnici državnog ureda na silu pokušali iz kontejnera izbaciti stradalnika I.T (65)?

Je li pri tom pokušaju fizičkog izbacivanja ozlijeđen netko iz državnog ureda i je li općenito bilo tko ozlijeđen u tom događaju? Je li netko iz državnog ureda tko je bio na intervenciji u kontejnerskom naselju u Petrinjskoj ulici u Sisku ozlijeđen na drugom mjestu i kako je nastala ozljeda?

Što se zapravo tamo događalo i zašto je uopće došlo do incidenta?

Imaju li djelatnici državnog ureda pod Ministarstvom graditeljstva u opisu radnog mjesta i primjenu sile prema korisnicima privremenog smještaja nakon potresa?

Koja je zakonska procedura i jesu li je djelatnici središnjeg ureda poštivali u konkretnom slučaju stradalnika I.T?

Odgovor ministarstva

Ministarstvo je 12. siječnja odgovorilo na upit:

” Uvodno pojašnjavamo kako Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje više ne postoji te je njegove službenike preuzelo Ministarstvo prostornoga uređenja graditeljstva i državne imovine u veljači 2023. godine.

Nastavno na Vaš upit koji se odnosi na stambeno zbrinjavanje korisnika kontejnera I.T. odgovaramo u nastavku.

Službenici Ministarstva u kontinuiranom su dijalogu sa svim korisnicima mobilnih stambenih jedinica (kontejnera) u cilju njihovog stambenog zbrinjavanja u primjereniji zamjenski smještaj. Temeljem Programa stambenog zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica iz veljače 2023. godine na području Banovine iz kontejnerskih je naselja zbrinuto preko 400 sugrađana.

Vezano uz konkretan slučaj stambenog zbrinjavanja g. I.T. kojeg navodite u svom upitu, dajemo informaciju kako su službenici Ministarstva s korisnikom u više navrata komunicirali pri čemu je isti obaviješten o svim mogućnostima primjerenijeg zamjenskog smještaja. Važno je napomenuti i kako je riječ o korisniku koji na dan potresa nije imao u posjedu vlastitu nekretninu koja je oštećena potresom odnosno bio je podstanar.

Bačićevi izbacivači na silu iseljavali stradalnika iz kontejnera. Jedan od siledžija se ozlijedio; Folnović: Nismo ga izbacivali

Nastavno na sve okolnosti, korisniku je ponuđeno nekoliko oblika zamjenskog smještaja: zbrinjavanje u naselje s modularnim zgradama u Sisku, zbrinjavanje u naselje s energetski visoko učinkovitim mobilnim kućama u Sisku kao i stambeno zbrinjavanje temeljem Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima.

S obzirom da je zbog niskih temperatura kontejner trebalo isključiti s priključaka na struju i vodu, a radi sprečavanja puknuća, korisnik je pristao na zamjenski smještaj u dogovoru s Caritasom na zamjenskoj lokaciji u Maloj Gorici, no na dogovoreni dan njegovog iseljenja odbio je napustiti kontejner uz verbalni napad na službenike Ministarstva o čemu je stoga obaviještena i lokalna policijska postaja. Po dolasku policije korisnik je napustio kontejner i zbrinut je na drugoj lokaciji.

Napominjemo kako Rješenjem Sisačko-moslavačke županije KLASA: UP/I-371-01/23-08/46 od 3. siječnja 2024. godine korisnik I.T. ostvaruje pravo na stambeno zbrinjavanje davanjem u najam stambene jedinice u državnom vlasništvu na području Sisačko-moslavačke županije sa stambenom površinom od 35 m2 te će se s korisnikom sklopiti ugovor o najmu temeljem izvršnog rješenja o utvrđenom pravu na stambeno zbrinjavanje.

Dakle, na dobrobit samog korisnika, a u cilju njegovog stambenog zbrinjavanja, službenici Ministarstva su ispravno postupili i poduzeli sve radnje kako bi se isti primjerenije zbrinuo”.

Policija o događaju

O ovom događaju iz kontejnerskog naselja u Sisku redakcija Hrvatske danas uputila je 11. siječnja upit sisačko-moslavačkoj policiji.

Dobili smo informaciju da je 9. siječnja voditeljica iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Jelena Folnović zatražila intervenciju vaših djelatnika u kontejnerskom naselju u Sisku.

Molim vas odgovore na sljedeća pitanja:

Jesu li djelatnici državnog ureda na silu pokušali iz kontejnera izbaciti stradalnika I.T (65)?

Je li pri tom pokušaju fizičkog izbacivanja ozlijeđen netko iz državnog ureda i je li općenito bilo tko ozlijeđen u tom događaju?

Što se zapravo tamo događalo i što su sve točno utvrdili vaši djelatnici o tom događaju?

Odgovor je stigao 12. siječnja:

“Vezano za zaprimljeni upit, obavještavamo Vas da je policija postupala po dojavi vezano za iseljenje korisnika iz kontejnerskog naselja. Policija i dalje provodi kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih činjenica u navedenom događaju.

Uzeli su me pod ruke i pokušali izbaciti

Kako je ranije objavljeno, toga je dana bilo ozlijeđenih.

“Nama su u kontejnerskom naselju još ljetos isti ljudi prijetili isključivanjem struje, pa su u međuvremenu zbog tih prijetnji svi otišli osim mene. Na kraju su mi i isključili struju”, rekao je stradalnik potresa na Banovini za Hrvatsku danas. Prekjučer su, nastavio je, došli Bačićevi zaposlenici i fizički ga pokušali izbaciti, objavila je ranije Hrvatska danas.

“Uzeli su me pod ruke i pokušali izbaciti. Nisam se dao, jer nisam imao kamo van na ovu hladnoću. Jedan Bačićev djelatnik je pokušao izvući ključ iz vrata kontejnera, pa je gadno porezao prst. Tamo je bila i voditeljica Jelena Folnović”, nastavio je 65-godišnjak opisivati dramu.

Potom su Bačićevi zaposlenici pozvali policiju.

“Nakon što je stigla policija, mirno sam izišao s njima van. Kontejner je Caritasov i prebačen je u Malu Goricu, a ja sam i dalje u njemu, Caritas se brine za mene. Spojit će mi i struju”, objasnio je stradalnik, dodajući da u trenutku brutalnog pokušaja izbacivanja iz kontejnera, on nije znao da će imati bilo kakav smještaj. Inače, ima mirovinu ispod 300 eura mjesečno i potres ga je snašao u kući u kojoj je bio podstanar.

“Mi nismo izbacivači, nitko njega nije izbacivao niti primjenjivao silu”, izjavila je na pitanje o događaju Jelena Folnović iz ureda za obnovu.

“Mi smo tamo došli s radnicima koji su trebali odspojiti struju i vodu. Taj kontejner je Caritasov i naselje u Petrinjskoj u Sisku se zatvara i taj stradalnik više nije mogao ostati. Nismo mi pokušali njega izbaciti van, već je on počeo vikati kad smo stigli. Ja sam pobjegla u kombi, pozvali smo i policiju”, kaže za Hrvatsku danas Jelena Folnović.

Na pitanje o ozljedi njezinog djelatnika, Folnović tvrdi da se to nije dogodilo.

“Nije nitko ozlijeđen tamo, kad je došla policija sve se sredilo i stradalnik sada u Maloj Gorici kod Caritasa ima sve potrebno, a dobit će i rješenje za smještaj u fiksnom objektu”, rekla je Folnović, koja je, inače i članica Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a.

Pokušali smo razgovarati i s djelatnikom Bačićeva ministarstva koji je, po informacijama Hrvatske danas bio u kontejnerskom naselju 9. siječnja, prilikom preseljenja stradalnika, kako bi provjerili način na koji je zadobio ozljedu ruke, no on je rekao da nije ovlašten za davanje izjava i da se obratimo ministarstvu graditeljstva za informacije.(N.P.)