Home Vijesti U OZBILJNIM JE PROBLEMIMA Bivšem Plenkovićem ministru prijeti 10 godina zatvora

U OZBILJNIM JE PROBLEMIMA Bivšem Plenkovićem ministru prijeti 10 godina zatvora

by Ante R.

Poznata je činjenica u javnosti koliko je dosad premijer Andrej Plenković promijenio ministara u svojoj Vladi. Većina njih je bila u središtu medijske pozornosti zbog upletenosti u korupciju i kriminalne aktivnosti  zbog kojih su nakon provedene istrage nadležnih institucija završili na optuženičkoj stolici, a naposljetku i u zatvoru. Još jedan na kojeg se sumnja u kazneno djelo je bivši ministar graditeljstva Ivan Paladina.

Istragu protiv Paladine inicirao je njegov bivši poslodavac, Institut IGH, a nakon što je hrvatsko državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv njega, istragu je otvorio sud. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbacilo je Paladininu žalbu na rješenje suca istrage kojim se protiv njega pokreće istraga zbog sumnji da je 2017. kao predsjednik Uprave IGH zajedno s drugim članom Uprave, Oliverom Kumrićem, oštetio IGH za ukupno 245.972 eura prodajući nekretnine tvrtke ispod cijene ili bez suglasnosti Nadzornoga odbora, prenosi Jutarnji list.

Odbijanjem žalbe na rješenje o pokretanju istrage kazneni postupak protiv Paladine postao je pravomoćan. Nakon toga, policija bi trebala ispitati i nekoliko predloženih svjedoka i jednoga vještaka te njihove iskaze dostaviti Institutu IGH, koji će onda odlučiti hoće li protiv Paladine i Kumrića podnijeti optužnicu. Za djelo za koje su Paladina i Kumrić osumnjičeni zakonom je propisana kazna do 10 godina zatvora.

Paladina i Kumrić nisu jedini

Za razliku od Paladine i Kumrića, čije su žalbe odbijene, više sreće sa žalbom imao je bivši prokurist IGH Tomislav Đurić, kojeg je IGH također prijavio, navodeći da je u vrijeme počinjenja i on bio član Uprave. Izvanraspravno vijeće utvrdilo je da Đurić nije bio član Uprave IGH, nego samo prokurist, te prema zakonu nije imao svojstvo odgovorne osobe u tvrtki.

Osim na području kaznenoga prava, Paladina još veće bitke bije na području trgovačkih sporova, od kojih je najznačajniji onaj oko udjela u tvrtki Kupari Luxury Hotels vlasnika projekta turističkoga naselja u Kuparima. Paladina u toj tvrtki ima 10 posto, dok je Gljadelkin svojih 90 posto prepustio međunarodno poznatim hotelijerima iz Singapura.

You may also like