Home Vijesti Upitna kvaliteta proizvoda u trgovinama nije rijetkost; U pripremi je uredba EU kojom bi se bolje regulirala kvaliteta robe na tržištu

Upitna kvaliteta proizvoda u trgovinama nije rijetkost; U pripremi je uredba EU kojom bi se bolje regulirala kvaliteta robe na tržištu

by Ante R.

Mješavina meda iz zemalja koje nisu Europska unija. Ovako nejasna deklaracija otići će u povijest. Ubuduće morat će pisati koja točno zemlja i koliki udio meda dolazi iz nje. Ovo će se na početku odnositi na med, džem i sokove.

U samo jednoj teglici nalaze se med iz Rumunjske, Brazila, mješavine meda iz EU, mješavine meda koji nije iz EU. Neodređeno podrijetlo sad odlazi u povijest. Na proizvodima će ubuduće točno pisati iz koje je zemlje i koliki udio, piše Dnevnik.hr.

“I to na način da će ona zemlja čiji je udio meda najveći biti na prvom mjestu. Sada je bila situacija da smo imali mješavine i onda je moglo biti 90 posto kineskog meda i 1 posto hrvatskog”, kazala je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Jasno označen postotak pomoći će potrošačima, onima koji vjeruju deklaracijama. “Ja ne mislim da je to uopće jasno, ja mislim da je to samo uvoz loše robe u Hrvatsku, ja mislim da smo mi kontejner Europske unije”, rekla je Mirjana iz Zagreba.

“Ako piše EU znači može biti od-do, a ovako će biti specificirano i znat će se je li iz Njemačke i od kuda već je”, kaže Ivica.

“To je samo zamazivanje očiju. Ili je ili nije. Što vama vrijedi da ćete sada staviti 10 posto tuđega meda iz Kine ili obrnuto? Ništa. Znači to je prevara”, smatra Ivan iz Zagreba.

Ipak naši potrošači su među lošije educiranima u cijeloj Europi. “66 posto naših građana ne čita deklaracije, znači i to ih je bitno uputiti, educirati, da treba okrenuti tu poleđinu”, rekla je Ana Knežević iz Udruge potrošača.

Ali razmišlja se i da te deklaracije budu uočljivije i na prednjoj strani proizvoda. “Ide se i na ono označavanje semaforsko hranjivosti tako da će biti ako je nešto dobro za nas zeleno, crveno ako nije, tako da će i to pomoći”, dodala je Knežević.

Sada su ovo prijedlozi, a točno odakle je taj med, džem ili sok – na deklaracijama će pisati za dvije godine, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.