Home Vijesti Utrka za Bijelu kuću sa dvije oprečne vizije Amerike: Nema dvojbe, neminovan je ponovni sukob Bidena i Trumpa

Utrka za Bijelu kuću sa dvije oprečne vizije Amerike: Nema dvojbe, neminovan je ponovni sukob Bidena i Trumpa

by Ante R.

Sudeći prema ovim najnovijim izjavama, u predizbornoj kampanji u SAD-u koja je tek počela, sve je oštrija retorika. Iako je do izbora ostalo još devet mjeseci, gotovo je sigurno da će se u utrci za Bijelu kuću ponovno suočiti Joe Biden i Donald Trump. Dvojica predsjednika, aktualni i bivši koji nikada nije priznao izborni poraz 2020., nude dvije oprečne vizije budućnosti SAD-a i njihove globalne uloge.

Stranački predizbori tek su počeli, no većina analitičara nema dvojbe: u utrci za Bijelu kuću gledat ćemo reprizu one iz 2020., s istim akterima i podjednakom neizvjesnošću.

– Mislim da su ovo iznimno važni izbori, vjerojatno najvažniji dosad. Imamo dva suprotstavljena pogleda na Sjedinjene Države. Imamo Trumpovu Ameriku i Ameriku Joea Bidena. Bidenova Amerika stabilnija je i vratila se uobičajenom upravljanju zemljom. Amerika Donalda Trumpa znači kaos i sve što iz toga proizlazi, rekao je Todd Belt, Sveučilište George Washington.

Trump želi ponoviti uspjeh Grovera Clevelanda, jedinog američkog predsjednika koji je izgubio utrku za reizbor, a onda se nakon četiri godine vratio u Bijelu kuću. Njegovu kandidaturu podupire više od 150 republikanskih zastupnika i senatora i oko 70% republikanskih birača.

– Jeste li vidjeli ankete? Pobijedit ćemo Joea Bidena. Iako, tko ga ne može pobijediti? Čovjek nije u stanju spojiti dvije rečenice. Ni pronaći stube na pozornici. Tko ga ne može pobijediti?, izjavio bivši američki predsjednik Donald Trump.

Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da Bidena ipak neće biti lako pobijediti. Prema prosjeku nacionalnih anketa, Bidena podupire oko 45%, a Trumpa malo više od 46% birača. Prema novoj anketi CNN-a, Trump je u vodstvu od četiri postotna boda u srazu s Bidenom, a Nikki Haley od 13%-tnih bodova. Prema anketi Sveučilišta Quinnipiac izbore bi dobio Biden.

– Joe Biden kao svaki predsjednik koji je u punom mandatu naravno da će ići s pozicije moći, relativne moći, ali također i s pozicije relativne kritike javnosti. Samim tim njegova popularnost mora biti umanjena u odnosu na ono kako će se ona odnositi na postavljanje Trumpa za mogućega kandidata Republikanske stranke, rekao je Siniša Vuković, Sveučilište Johns Hopkins.

Trumpa u godini kampanje čekaju četiri suđenja. Ono najvažnije, koje će se voditi u Washingtonu zbog optužbi za poticanje na pobunu, odgođeno je.  Prvi veliki postupak protiv 45. predsjednika SAD-a trebao bi početi u ožujku u New Yorku, zbog plaćanja novcem iz kampanje za šutnju pornoglumici Stormy Daniels.

– Trump ne može odgoditi sva suđenja, iako je prilično uspješan u odgađanju nekih postupaka. Ali, neka će suđenja rezultirati važnim odlukama na njegovu štetu u razdoblju do izbora, izjavio je Walter Olson, Cato Institut.

Iako su gospodarski parametri pozitivni, građani su nezadovoljni Bidenovom ekonomskom politikom, posebno posvemašnjom skupoćom. Stanje na granici s Meksikom, ali i mlaka reakcija administracije na stradanja civila u Gazi teme su na kojima Biden gubi glasove neovisnih i demokratskih birača.

– Ovo nije samo kampanja, ovo je misija. Ne možemo, ne možemo, ne možemo izgubiti ovu kampanju radi dobrobiti naše zemlje, naglasio je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

– Pred Amerikom su izbori u kojima će najviši američki sud odlučivati o tome može li Trump ostati predsjednički kandidat u Coloradu. Izbori u kojima, prema anketama, neovisni predsjednički kandidat Robert Kennedy dobiva između osam i 12 posto glasova. Politička – utakmica u kojoj sudjeluju najstariji kandidati u povijesti SAD-a, utrka neizvjesna do kraja, javila je iz Washingtona Branka Slavica.

O političkoj utakmici Donalda Trumpa i Joea Bidena u središnjem Dnevniku HTV-a novinar Mladen Sirovica razgovarao je s prof. dr. sc. Goranom Bandovom, rukovoditeljem Ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu.

Bandov se slaže s mišljenjem da zasad “voda ide na mlin” Donaldu Trumpu.

– Tako se nekako i čini, barem što se tiče republikanskog tabora. Bivši predsjednik Trump na neki način je uspio doslovno pomesti gotovo sve svoje protukandidate. Vidimo da je u ovom trenutku u svim tim predizbornim predanketama na neki način dominira. Svi analitičari govore o njemu kao osobi koja će se suprostaviti predsjedniku Bidenu na konačnim izborima za američkog predsjednika ove godine. Znači, sve mu se slaže, ali ono što je rekla i kolegica Branka Slavica, najvišega  može na neki način zaustaviti pitanje cijelog niza optužnica. Ovdje je nekoliko njih navedeno, ali brojka tih optužnica je značajno duža. Nešto se od toga sigurno može pojaviti i nešto od toga sigurno može biti i protiv njegovog interesa, u konačnici da budu presude onakve kako njemu neće odgovarati i što može na neki način ugroziti određenu biračku potporu. No moram reći i da te optužnice na neki način njemu daju dodatnu snagu, pokazuju da je on isto i žrtva. Optužnice mu s jedne strane otežavjua, s druge strane ga i profiliraju kao žrtvu, što opet mu osigurava dodatnu potporu, istaknuo je Bandov.

Ono što je Trumpu vrlo važna tema je funkcioniranje NATO-a. Ima vrlo zapaljivu retorika i doslovce kaže da oni koji ne ispunjavaju financijske obveze prema NATO-u neće biti branjeni od strane NATO-a.

– To nije pitanje NATO-a nego je to pitanje financija, pitanje novaca. To je pitanje njegovih birača, barem to Donald Trump misli, na neki način su osjetljivi na pitanje novca, na to što SAD, barem to tako vide njegovi birači, a u konačnici očigledno i sam Donald Trump, financiraju sigurnost Europe, drugih partnera unutar tog sustava NATO-a i to je nešto gdje je Donald Trump ocijenio da može pucati vrlo snažno, rekao je Bandov.

Dodao je kako Trump ima jedan unikatan način komuniciranja, potpuno drugačiji od onog što je uobičajeno u visokoj politici i to se mora ukalkulirati.

– Nisam potpuno siguran da bi on tako mogao uopće djelovati, čak dapače, prilično sam uvjeren da on tako ne bi mogao djelovati čak kada bi on to tako i htio. Postoje neke obveze unutar NATO-saveza, potpuno su jasno definirane, ali vidimo da već i sada cijeli niz članica razmišlja što bi to zapravo značilo ako sada bivši predsjednik Trump ponovo bude postao predsjednik, kako spasiti NATO, objasnio je Bandov.

Mislite li da su te poruke koje šalje primarno za domaće biračko tijelo, a ne pokazivanje mišića prema zapadnim saveznicima.

Trump je u svome mandatu kada je bio predsjednik konstantno pokušavao na neki način nametnuti upravo pitanje 2% izdvajanja bruto domaćeg proizvoda svake države, članice partnera NATO saveza.

– To su govorili i cijeli niz drugih predsjednika prije predsjednika Trumpa. Primjerice Obama je to konstantno također ponavljao, ali na jedan ugodniji način. U ovoj situaciji nije samo pitanje predsjednika Trumpa i onoga što kandidat trenutno govori, nego ono što  se zapravo događa u svijetu. Na neki način shvaćamo da je to realnost, da Europa mora puno ozbiljnije shvatiti pitanje sigurnosti i puno više ulagati u tom području, naglasio je Bandov, piše HRT.

You may also like