Home Svijet “Veoma je ružna bolest” – Papa Franjo komentirao indiferentnost prema migrantima, potez Texasa po pitanju pomoći toj skupini ocijenio “čistim ludilom”

“Veoma je ružna bolest” – Papa Franjo komentirao indiferentnost prema migrantima, potez Texasa po pitanju pomoći toj skupini ocijenio “čistim ludilom”

by Ante R.

Papa Franjo je komentirao američke predsjedničke izbore u rijetkom televizijskom intervjuu u nedjelju, nazvavši stroge protumigrantske stavove “ludilom” te kritiziravši desničarske katoličke velikodostojnike zbog suviše konzervativnih pogleda suprotnih njegovom socijalnom nauku.

Govoreći više od sat vremena na materinjem španjolskom jeziku, papa Franjo je za emisiju “60 Minutes” američke televizije CBS rekao da je apsurdno što je savezna država Teksas zatvorila katoličku dobrotvornu organizaciju koja je nudila humanitarnu pomoć.

To je ludilo. Čisto ludilo. Zatvoriti granicu i ostaviti ih tamo, to je ludilo. Migrant mora biti primljen”, kazao je papa. “Nakon toga gledaj kako ćeš se pobrinuti za njega. Možda ga moraš poslati nazad. Ne znam, no svaki bi se slučaj trebao humano razmotriti”, poručio je Franjo.

Rekordan broj migranata pokušava ući u Sjedinjene Američke Države, uglavnom iz Srednje Amerike i Venezuele, bježeći od siromaštva, nasilja i katastrofa pogoršanih klimatskim promjenama. Pitanje se pojavilo kao glavna politička tema za američke izbore u studenom, pri čemu na njoj inzistira glavni izazivač predsjednika Joea Bidena, bivši republikanski predsjednik Donald Trump. “Globalizacija indiferentnosti” kada je riječ o migrantima, kazao je Franjo, “veoma je ružna bolest”.

Osamdesetsedmogodišnji Franjo se također osvrnuo na kritike konzervativnih američkih biskupa koji se protive njegovim naporima da preispita određene dijelove nauka i tradicije. “Konzervativac je onaj koji se drži nečega i ne želi vidjeti dalje od toga”, odgovorio je na pitanje o biskupima, dodavši da je to “suicidalan stav”.

Hodak: Marko Purišić ili Baby Lasagna je sve ono što Hrvatska uistinu jest. Talent, skromnost, poštenje, vjernik te ljubav prema glazbi i domovini.

Otkako je izabran za papu 2013., Franjo ustraje na važnosti toga da Crkva bude otvorena za sve, uključujući članove LGBT zajednice, no suočio se sa snažnim otporom konzervativnih katolika. Do osobito snažne reakcije je došlo kada je Franjo otvorio vrata blagoslivljanju homoseksualnih parova prošle godine, a naročito u afričkim zemljama. Nazvavši homoseksualce “ljudskom činjenicom“, Franjo je u intervjuu kazao: “Blagosloviti svaku osobu, zašto ne? Blagoslov je za sve”. – Hina.

OTVOREN PUT PLENKOVIĆU? Njemački javni tužitelj pokrenuo istragu protiv Ursule von der Leyen

Opet drama u Dinamu. Milijuni curili na sve strane, ma Maminjo je svetac prema ovome

You may also like