Home Svijet VIDEO/ Razoran uragan Beryl poharao jugoistočne Karibe: Totalna devastacija na otoku Union, “Kao da je prošao tornado ovuda”

VIDEO/ Razoran uragan Beryl poharao jugoistočne Karibe: Totalna devastacija na otoku Union, “Kao da je prošao tornado ovuda”

by Ante R.

Razoran uragan Beryl pogodio je jugoistočne Karibe, a posebno je stradao otok Union koji je dio države Sveti Vincent i Grenadini.

Gotovo svaka kuća na otoku je ili sravnjena sa zemljom ili je teško oštećena. Otok je nakon prolaska uragana potpuno razoren, ceste su blokirane, a porušeni su i električni stupovi.

“Sve je izgubljeno. Trenutno više nemam gdje živjet”, rekao je ribar Sebastien Sailly koji je preživio i uragan Ivan 2004., ali navodi da je ovaj uragan Beryl na drugoj razini. “Kao da je prošao tornado ovuda. Devedeset posto otoka je izbrisano. Sakrio sam se sa suprugom i kćeri i, da vam pravo kažem, nisam bio siguran da ćemo se uopće izvući”, ispričao je Sailly za BBC.

Njegova sestrična Alizee rekla je da su gurali namještaj na vrata i prozore kako ih ne bi otvorili jaki vjetrovi. “Pritisak je bio toliko jak da ste ga osjećali u ušima. Mogli smo čuti kako se krov raspada i udara u drugu zgradu. Nitko nije znao da će biti ovako loše, svi su traumatizirani”, navela je ona.

Osim vode i hrane, otočanima će biti potrebne i druge namirnice, od konzervirane hrane i mlijeka u prahu do sanitarnih proizvoda, kompleta prve pomoći i šatora te generatori. Sebastien se nada da će vlada poslati vojsku i obalnu stražu u pomoć. “Nemam pojma može li se uopće obnoviti otok, ali nisam siguran. Za ovo će biti potrebne milijarde, trajat će godinama i bit će nam potrebna međunarodna pomoć.”

Beryl je u ponedjeljak pogodio kopno kao uragan četvrte kategorije, s udarima vjetra od 240 km/h. Tisuće ljudi i dalje su bez struje, a mnogi su u privremenim skloništima u St Vincentu i Grenadinima, Grenadi i St Luciji. Uragan Beryl odnio je dosad živote najmanje sedam osoba, prenosi N1.

 

@tyleronamission

HURRICANE BERYL DID THIS TO BARBADOS! 😵😵😵#hurricane #beryl #hurricaneberyl #barbados #aftermath #fishingboats #sinking #omg #wow

♬ Stay Schemin’ – Instrumental – LivingForce

@99.universe

Carriacou hurricane beryl aftermath 😔 prayers with everyone 🙏🙏🙏 #carriacou #grenada #jamaica #hurricaneberyl #viral #fyp #stvincent

♬ Very Sad – Enchan

Ukrajinska služba državne sigurnosti spriječila pokušaj državnog udara u Kijevu