Home Svijet VIDEO/ Traktori paralizirali Bruxelles; Orban podržao prosvjednike: “Zauzet ćemo se za glas naroda.”

VIDEO/ Traktori paralizirali Bruxelles; Orban podržao prosvjednike: “Zauzet ćemo se za glas naroda.”

by Ante R.

Čelnici država članica Europske unije sastaju se u Bruxellesu na izvanrednom samitu kako bi potvrdile odlučnost da će nastaviti pomagati Ukrajini dok god bude trebalo, proizlazi iz nacrta zaključaka Europskog vijeća.

Summit je sazvan sa svrhom da se mađarskog predsjednika Viktora Orbana uvjeri da potpiše dugoročni paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura, na koji je stavio veto u prosincu. I dalje ostaje nejasno hoće li mađarski čelnik pristati – iako ima signala da se kompromis nazire.

Upitan što će poručiti Viktoru Orbánu na summitu, poljski premijer Donald Tusk bio je kratak: “Ništa lijepo”, rekao je.

Postoji mnogo frustracija među čelnicima zemalja članica jer nakon šest tjedana pregovora ništa nije postignuto. Ipak, svi oni vjeruju da će Orban stati uz europske zemlje i ujediniti Europu u stavu oko Ukrajine, odnosno, pomoći koja joj je nužna kako bi se othrvala ruskoj agresiji. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je jutros kako vjeruje da je “sada vrijeme za donošenje odluke” o financiranju Ukrajine od strane EU-a, izvijestio je Reuters.

Orban: Zauzet ćemo se za glas naroda

“Ponovno u Bruxellesu. Zauzet ćemo se za glas naroda! Čak i ako nas birokrati u Bruxellesu ucjenjuju”, istovremeno je poručio Orban i time dao podršku belgijskim poljoprivrednicima koji prosvjeduju ispred zgrade Europskog parlamenta.

Uz mnoštvo traktora koji su i jutros paralizirali dijelove grada, pali se vatra na nekoliko punktova pa se Bruxellesom širi dim. Zato su pozvani vatrogasci koji su spremni reagirati ako se situacija otme kontroli. Uz njih je i policija koja pazi da ne dođe do eskalacije ionako napete situacije.

Poljoprivrednici, njih oko tisuću, se žale da nisu dovoljno plaćeni, da su zagušeni porezima i zelenim pravilima te da su suočeni s nelojalnom konkurencijom iz inozemstva. Već su ishodili nekoliko mjera, uključujući prijedloge Komisije za ograničavanje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine i ublažavanje nekih ekoloških propisa na neobrađenim zemljištima.

Iako kriza poljoprivrednika nije službeno na dnevnom redu samita EU-a, o njoj će se sigurno raspravljati, barem na marginama.

Seljak iz okolice Bruxellesa Kevin Bartens nada se da vrše dobar pritisak i ukazuje na broj “koliko nas se ovdje okupilo i kad vidite da se prosvjedi zbivaju po cijeloj Europi, morate se nadati da ti ljudi vide da je poljoprivreda neophodna. Ipak se radi o hrani”, poručio je.

U Francuskoj, gdje poljoprivrednici prosvjeduju tjednima, vlada je odustala od planova za postupno smanjenje subvencija za poljoprivredni dizel i obećala više pomoći. Seljaci kažu da to nije dovoljno, a prosvjedi su se proširili na druge zemlje uključujući Belgiju, Italiju, Španjolsku i Portugal.

Prosvjedi diljem Europe događaju se uoči izbora za Europski parlament u lipnju na kojima se velik uspjeh predviđa krajnjoj desnici kojoj su poljoprivrednici sve šire biračko tijelo.

Seljaci na traktorima poručuju: “Ako volite zemlju, podržite one koji njome upravljaju” i “Bez poljoprivrednika nema hrane”.

You may also like