Home Izdvojeno Serija terorističkih napada u Pakistanu: Pomahnitali militanti izvlačili ljude iz vozila i ubijali ih, digli željezničku prugu u zrak, zauzeli i policijsku postaju

Serija terorističkih napada u Pakistanu: Pomahnitali militanti izvlačili ljude iz vozila i ubijali ih, digli željezničku prugu u zrak, zauzeli i policijsku postaju

by Ante R.

Pomahnitali militanti koji pripadaju separatističkoj skupini počinili su niz terorističkih napada na jugozapadu Pakistana u pokrajini Beludžistan. Život su izgubile najmanje 33 osobe, a u sukobu s policijskim snagama stradalo je i 12 napadača, izvijestili su u ponedjeljak dužnosnici. 

Militanti su prvo ubili 23 putnika u ponedjeljak ujutro nakon što su ih izvukli iz nekoliko vozila na cesti. Naoružani muškarci blokirali su cestu i ubili putnike, a prije nego što su pobjegli, zapalili su 10-ak vozila.

Shahid Rind, glasnogovornica vlade Beludžistana, rekla je novinarima da su teroristi pretraživali autobuse i kamione te provjeravali identitete putnika prije nego što su ih ubili. Ubijeni su bili iz sjeveroistočne provincije Punjab. U međuvremenu, još 10 ljudi, među kojima je i šest policajaca, ubijeno je u noćnom sukobu između militanata i policije na nacionalnoj autocesti u okrugu Qalat u Beludžistanu.

Pobunjenici su digli u zrak željezničku prugu u Bolanu te napali policijsku postaju u Mastungu. Uspjeli su nad njom preuzeti i kontrolu na nekoliko sati, no policijske snage ipak su ih uspjele svladati. Policija je priopćila da je u sukobima dosad ubijeno 12 napadača, a nekoliko ih je ozlijeđeno, javlja Reuters.

Militantna skupina Oslobodilačka vojska Beludžistana (BLA) preuzela je odgovornost za napade u izjavi poslanoj e-poštom novinarima. Baluchistan je bio poprište dugotrajne pobune u Pakistanu, s nizom separatističkih skupina koje organiziraju napade, uglavnom na sigurnosne snage. Separatisti su zahtijevali neovisnost od središnje vlade u Islamabadu, piše Dnevnik.hr.

Beludžistan, koji graniči s Iranom i Afganistanom, najveća je pokrajina Pakistana po veličini, ali najmanje naseljena i vrlo siromašna. Etnički separatisti smatraju da Pakistan nepravedno iskorištava bogate plinske i mineralne resurse pokrajine dok narodu ne daju dovoljno.

“Ja imam većinu, to je jasno i Penavi!”

You may also like

Verified by MonsterInsights