Home Svijet Francuski predsjednik u završnim konzultacijama za izbor novog premijera, ističu se dva kandidata

Francuski predsjednik u završnim konzultacijama za izbor novog premijera, ističu se dva kandidata

by Ante R.

Čini se da se bliži kraj potrage za premijerom u Francuskoj, gotovo dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora: predsjednik Emmanuel Macron prima u ponedjeljak dva kandidata, kao i bivše predsjednike Françoisa Hollandea i Nicolasa Sarkozyja.

Macron je u četvrtak rekao da ulaže „sve napore“ u potrazi za novim premijerom kako bi „došao do najboljeg rješenja za zemlju.”

U duboko podijeljenoj Francuskoj, vlada u ostavci nastavlja voditi tekuće poslove. Francuska je ovo ljeto spriječila dolazak krajnje desnice na vlast i umjesto očekivanog skretanja udesno, nakon izbora skrenula ulijevo, no uslijedili su joj teški pregovori o formiranju nove vlasti. Nova narodna fronta (NFP), hitno i široko sklopljena lijeva koalicija, postala je najjača politička opcija u Nacionalnoj skupštini, ali nijedan blok nije dobio dovoljno zastupnika da djeluje sam.

Čini se da je bivši premijer Bernard Cazeneuve favorit iako još ništa nije odlučeno. Njega je Macron u Elizejskoj palači primio prvog. „Bernard Cazeneuve ne traži (funkciju), ali ako to učini, to je zbog osjećaja dužnosti i kako bi se izbjegle dodatne poteškoće za zemlju“, objasnilo je njegovo okruženje u nedjelju.

Emmanuel Macron, koji bi mogao imenovati premijera u utorak, nedavno je odbacio kandidaturu Lucie Castets, koju je predstavio NFP, tvrdeći da postoji opasnost od neposredne opstrukcije u Nacionalnoj skupštini.

Bernard Cazeneuve (61) bio je ministar unutarnjih poslova u vrijeme krvavih napada džihadista 2015., zatim premijer u posljednjim mjesecima petogodišnjeg mandata (2012.-2017.) predsjednika Françoisa Hollandea.

François Hollande ne bi trebao odvratiti predsjednika od imenovanja Bernarda Cazeneuvea za razliku od bivšeg desnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Sarkozy želi „desnog premijera“ i smatra da bi bivši ministar Xavier Bertrand (59) bio „dobar izbor“. Bertrand, predsjednik desne stranke Republikanci, kojeg će Macron primiti u ured nakon Sarkozya, ne skriva da ga ta pozicija zanima.

Iza lijevog bloka koji je osvojio najviše zastupnika na izborima bio je liberalno-centristički savez predsjednika Macrona i na trećem mjestu RN Marine Le Pen i njezini saveznici. – Hina.

Poljska predlaže rješenje za zaštitu svog zračnog prostora od ruskih projektila: NATO strahuje da bi se Savez “dublje uvukao” u rusko-ukrajinski rat, Kijev naklonjen, poručio: Dobrodošli ste!

You may also like

Verified by MonsterInsights