Home Izdvojeno Svi se maksimalno angažiraju oko ovakvih zadaća: Vojnim helikopterom iz Zadra u Zagreb prevezeno srce za transplantaciju

Svi se maksimalno angažiraju oko ovakvih zadaća: Vojnim helikopterom iz Zadra u Zagreb prevezeno srce za transplantaciju

by Kristina B

Helikopter Black Hawk noćas je bio na posebnom zadatku. Usred noći poletjeli su prema Zadru, odakle su u zagrebački KB Dubrava prevezli srce za transplantaciju, donosi HTV.

Zahtjev za hitni medicinski prijevoz oružanim snagama stigao je oko 20 sati. Pripremila se tročlana letačka posada, ali i transplantacijski tim.

“Eksplantacija je bila predviđena za 5 sati ujutro u Zadru i jedini mogući transportni medij bio je helikopter”, navodi pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju prim. prof. dr. sc. Igor Rudež, dr. med.

U Hrvatskoj je od početka godine prodano 47.659 novih automobila – 12,1 posto više nego prošle godine

U KB-u Dubrava obavljena je deseta transplantacija srca ove godine. Vojna posada danas je na odmoru. Sretni i ponosni nakon uspješne akcije koje su, kako kažu, drukčije od ostalih zadaća.

“Svi se maksimalno angažiraju oko ovakvih zadaća zato što znamo da time nekom spašavamo život”, ističe načelnik operativnog središta HRZ-a, pilot Vlado Pavlinec. U ovoj godini vojnim pilotima ovo je drugi hitni medicinski transport. Godišnje ih odrade i po sedam.

Vojnim helikopterom posada je poletjela u 3 sata ujutro iz Lučkog prema Zadru. Ondje je vrlo brzo obavljena operacija i preuzeto srce. Pomoćnik ravnatelja Opće bolnice Zadar za kvalitetu Nediljko Jović, dr. med., ističe da se radi o posebnim procedurama koje traju između sat i pol do tri sata.

U KB-u Dubrava je zdravo srce transplantirano muškarcu u 40-ima koje je, kako kaže kirurg – stiglo u pravo vrijeme, a medicinski tim započeo je dan uz mnogo adrenalina.

“Iduće godine bit će 30 godina da radimo taj posao u KB-u Dubrava i još uvijek entuzijazam ne popušta. To je jedan poseban adrenalin tako da svi koji smo involvirani u to ostavimo sve što trenutno radimo i posvetimo se tome”, rekao je prim. prof. dr. sc. Rudež.

You may also like

Verified by MonsterInsights