Home Izdvojeno Putin očekuje vidjeti Vučića na sastanku čelnika BRICS-a, Vulin rekao kako Srbija nikada neće u NATO

Putin očekuje vidjeti Vučića na sastanku čelnika BRICS-a, Vulin rekao kako Srbija nikada neće u NATO

by Kristina B

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas se sastao s potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u Vladivostoku u Rusiji.

Vulin je na sastanku, koji je emitiran uživo na platformi YouTube, naglasio kako je Srbija ne samo strateški partner, već i saveznik Rusije. Dodao je kako je zbog toga pritisak na Srbiju “ogroman”.

O sastanku Vulina i Putina ranije se oglasio State Department koji je za Glas Amerike naveo kako je “stav o Aleksandru Vulinu dobro poznat” i on ostaje pod američkim sankcijama. “Naš fokus ostaje na tome da s liderima u Srbiji radimo na jačanju strateškog partnerstva između naših zemalja, dok Srbija nastavlja graditi sigurnu budućnost u Europi otpornoj na političke i ekonomske ucjene iz Rusije”, rekli su iz State Departmenta.

Prethodno su na upite medija iz Srbije iz Europske unije priopćili kako “održavanje veza s Rusijom u vrijeme njezinog agresorskog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno s vrijednostima EU i procesom pridruživanja”.

Službene web stranice Ureda predsjednika Rusije donose transkript govora Putina i Vulina. Putin se osvrnuo na duboke veze, povijesnu utemeljenost i duhovnu srodnost ruskog i srpskog naroda.

“Nažalost, što se tiče naših trgovinsko-ekonomskih veza, robna razmjena je u padu, iako u malom”, rekao je Putin. “Kao što znate, Rusija ima ključnu ulogu u opskrbi Srbije energetskim resursima – i to učinkovito i na visokoj razini, uvijek pravodobno i pod povoljnim uvjetima za Srbiju. O tome ćemo također razgovarati. Postoje specifična pitanja koja moramo riješiti u tom pogledu. Na primjer, mislim na činjenicu da naši ugovori o opskrbi plinom istječu u ožujku 2025.”, dodao je.

Putin je od Vulina zatražio i ocjenu sigurnosne perspektive u zapadnobalkanskoj regiji u smislu ispunjavanja postojećih međunarodnih sporazuma, posebice Daytonskog sporazuma.

“Kao što znate, Srbija je za Rusiju više od strateškog partnera. Srbija je i saveznik Rusije. Iz tog razloga smo suočeni s tolikim pritiskom Zapada. Međutim, Srbija pod vodstvom Aleksandra Vučića nikada ne bi ušla u NATO, niti bi uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Nikome ne bi dopustila da njezin teritorij koristi za bilo kakve antiruske pothvate. Srbija nije sudjelovala i nikada neće doprinositi antiruskoj histeriji”, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

“Mi poštujemo i cijenimo Rusiju. Forum kojemu prisustvujem pokazuje da pokušaji izolacije Rusije donose samo štetu. Rusiju ne možete izolirati. Srbija nikada ne bi sudjelovala u takvoj inicijativi. Znate da se naša regija nalazi u dosta izazovnoj situaciji, bar što se Srbije tiče. Priština poduzima jednostrane korake za preoblikovanje situacije na terenu, rušenje Rezolucije 1244 i provođenje etničkog čišćenja na Kosovu i Metohiji. Priština zanemaruje vlastitu odluku i činjenicu da se vlastitim potpisom obvezala na stvaranje Zajednice srpskih općina i provedbu Briselskog sporazuma”, nastavio je Vulin o sigurnosnim pitanjima u regiji.

“Zabrinjavala nas je i Republika Srpska. Sada postoji veliki pritisak da se to umanji i promijeni Daytonski sporazum. Ovo se ne može učiniti. Ako želite mir, ako želite stabilnost, predsjednik Aleksandar Vučić je taj koji jamči mir. Zapravo, on je najveći pobornik i jamac mira i stabilnosti na našim prostorima. Vrlo sam zahvalan što ste mi dali priliku da vam prenesem ovu poruku”, rekao je Vulin.

Na kraju je Putin izrazio radost što će vidjeti predsednika Vučiću na sastanka čelnika BRICS-a u Kazanu u formatu BRICS Outreach. “Poslali smo mu pozivnicu. Nadam se da će predsjednik to prihvatiti”, zaključio je Putin.

You may also like

Verified by MonsterInsights