Home Izdvojeno Poskupljenje energenata za Vladu “nosivo”; Plenković: S obzirom na ukupni gospodarski rast, rast plaća, rast mirovina, to nije nešto što se ne može podnijeti

Poskupljenje energenata za Vladu “nosivo”; Plenković: S obzirom na ukupni gospodarski rast, rast plaća, rast mirovina, to nije nešto što se ne može podnijeti

by Ante R.

Premijer Andrej Plenković je danas u Koprivnici nazočio konferenciji pod nazivom “Hrvatska kakvu trebamo: hrana kao geopolitičko i strateško pitanje.” Nakon toga dao je izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na temu koja brine velik broj građana, poskupljenje energenata i uvođenje poreza na nekretnine. Dotaknuo se i politike prema BiH, pitanje statusa Hrvata u toj zemlji u kojoj se kritički izjasnio oko doprinosa predsjednika Milanovića na tom planu.

Poskupljenje energenata

– Što se tiče energenata, što se tiče struje, dolazi do minimalnog povećanja kroz šest mjeseci od maksimalno 10 posto, rekao je Plenković. – Mi smatramo da je to povećanje nosivo, s obzirom na ukupni gospodarski rast, rast plaća, rast mirovina, da to nije nešto što se ne može podnijeti, a pritom ovaj drugi dio paketa koji se odnosio na ciljanu pomoć onima koji realno imaju manje prihode, umirovljenici, njih 760 tisuća pokriveno s ovim paketom od 76,5 milijuna eura, ugroženi kupci energenata, studenti, nezaposleni hrvatski branitelji, pružatelji socijalnih usluga, mislim da smo s tim napravili dobar iskorak, rekao je Plenković.

Premijer je istaknuo ulogu Vlade u kreiranju ozračja koje je svim gospodarskim subjektima omogućio da prežive krizno razdoblje

– Što se tiče ukupne cijene, o tome smo govorili danas i ovdje, dakle, od cijene koja košta proizvođača pa cijene koju plaća potrošač je dosta velika razlika i zato je tu važno da svi pogledaju svoj dio odgovornosti, bilo da je riječ o trgovcima, maloprodajnim lancima, logistici, maržama… Mi smo kada je riječ o hrani i energentima, kada je riječ o državi, spuštali stope poreza na dodanu vrijednost maksimalno koliko se moglo, mi smo ograničavali cijene ključnih proizvoda u potrošačkoj košarici, mi smo sa svoje strane kreirali ozračje koje je omogućilo u ovim vremenima krize svim gospodarskim subjektima da prežive, napomenuo je.

O porezu na nekretnine

Komentirajući porez na nekretnine Plenković je istaknuo da su u izbornom i programu Vlade rekli da će teret prebacivati s poreza na rad na porez na imovinu.

– Hrvatska već danas ima porez na nekretnine, samo ga ne zovemo porezom na nekretnine, nego zovemo porezom na kuće za odmor. On postoji desetljećima, rekao je Plenković.

“Priuštivo stanovanje ključno pitanje svih razvijenih društava”

Plenković ističe da je problem hrvatskog društva visoka kupoprodajna cijena stanova, teško priuštivih onima s normalnim prihodima, kao i visoka cijena najma, te da je priuštivo stanovanje ključno pitanje svih razvijenih društava, zbog čega je potrebno Vladinim mjerama dovesti do smanjenja cijena kvadrata i najma. – Kako? Tako da imamo veću ponudu jer imamo u Hrvatskoj, prema podacima ministra Bačića, oko 600.000 praznih stanova, rekao je Plenković, a prenosi HRT.

Plenković zadovoljan anketama, kritički se osvrnuo na Milanovića: Računa na zaborav javnosti, izborom Primorca riješilo bi se “sve što je ovaj blokirao godinama”

Šokantna izjava bošnjačkog političara: OHR osudio istup člana SDA o položaju Hrvata i Srba u BiH, ocijenio ga govorom mržnje, oglasio se i Ante Đapić

 

 

You may also like

Verified by MonsterInsights