Home Analiza U dva okruga Kurske oblasti najavljena evakuacija stanovništva: Topi se Putinova slika “nedodirljivog” vođe

U dva okruga Kurske oblasti najavljena evakuacija stanovništva: Topi se Putinova slika “nedodirljivog” vođe

by Kristina B

Piše: Domagoj Franić, vojni analitičar

Mnogi nisu ni svesni onoga što se danas dogodilo u ruskoj oblasti Kursk… kao da se dogodilo “nešto normalno”. A nije… U dva okruga Kurske oblasti – Rylsky i Khomutovsky najavljena je evakuacija stanovništva i to istovremeno dok ruska javnost očekuje vijesti o “uspjehu protunapada” ruske vojske. Toliko pompozno najavljenom, a za Ukrajince tako očekivanom i predviđenom…

Ova vijest je u rangu one šokantne o “upadu” ukrajinskih snaga na teritorij ruske Federacije prije više od mjesec dana. Ruska javnost je jednostavno zbunjena i nesigurna: Što se to dovraga događa?

Putin je dobio šamar i s druge strane, a Gerasimov bi zbog ovoga mogao dobiti nogu u dupe. Umjesto hvalospjeva ruskoj vojsci i oslobađanja svoga teritorija, na vidjelo sve više i više izlazi sumorna ruska istina o stanju u njihovoj vojsci i društvu općenito.

Počinju i pitanja o taktici ratovanja. Od “pametnog “zadržavanja” snaga u Donbasu i na istoku zemlje te ne odgovaranja na “ukrajinsku provokaciju” u Kursku izmještanjem postrojbi do sadašnje panike – kako zaustaviti Ukrajince u Kursku?

Gerasimov i Putin nisu htjeli riskirati te odmah povući i poslati pojačanja u Kursku oblast, činili su to pomalo, pojačavajući intenzitet preusmjeravanja snaga prema napredovanju Ukrajinaca. Prevedeno – činili su upravo ono što su Syriski i Zelenski predvidjeli da će se dogoditi.

Ukrajinci podržavaju ideju: Poljski ministar pozvao na ukidanje naknada ukrajinskim muškarcima u Europi

Odugovlačenjem angažiranja većih snaga i odugovlačenjem “čišćenja” oblasti Kurska svim snagama i naporima odmah nakon napada zbog bojazni za posljedice na istoku Ukrajine, rusi su upravo dozvolili Ukrajincima da se bez većih napora i žrtava probiju duboko u Kursku oblast i zauzmu 1300 kvadratnih kilometara teritorija, ukopaju se na dosegnutim crtama i pripreme za obranu.

Bila je to igra živaca više od mjesec dana koja je išla u prilog Ukrajincima, bez obzira na ono što se događa na istoku zemlje.

Rusi su sada pokušali protunapad, nepripremljeni i skrpljenih postrojbi sa svih strana i bili su “uspješni”, vratili su kontrolu nad nekoliko naselja. Dok nisu shvatili da je to upravo ono što su Ukrajinci očekivali i koji su ih jednostavno “uvukli” i sada ih napadaju s leđa.

Mnogi od vas su se čudili zašto Ukrajinci tako dugo “ne čiste” prostor u koji su zatvorili ruske snage rušenjem mostova i pontona preko rijeke Seym. Tih približno 700 kilometara kvadratnih moglo je biti očišćeno već ranije ali nije – namjerno. Ukrajinci su čekali da rusi pokrenu protuofanzivu. I da na nju odgovore svojom ofanzivom i ponize ruske pokušaje oslobađanja Kurske oblasti.

Ne zaboravimo, događanja u toj oblasti jesu vojna, ali su prije svega i politička događanja koja najdirektnije utjeću na Putinovu administraciju, samog Putina i njegovu percepciju “nedodirljivog” vođe u očima ruske populacije.

You may also like

Verified by MonsterInsights