Home Analiza GDJE ODLAZI NOVAC U obnovi je kaos i nezakonje, a ministar Bačić se oglušuje na pitanja
Oglas

GDJE ODLAZI NOVAC U obnovi je kaos i nezakonje, a ministar Bačić se oglušuje na pitanja

by Ante R.

Piše: Aleksandar Saša Savić Razglas.org
Priča korisnika “obnove” i njegove patnje s nadležnim ministarstvom otkriva punu širinu kaosa, nemara, nerada, ali i kriminala u toj organizaciji. Ministar Bačić ima “puna usta hvale”, ali ne odgovara na pitanja!

U jeku samohvale ministra Bačića o “njegovoj uspješnosti u obnovi” nakon potresa zagušena je informacija da su se u potresu “raspale” i kuće obnovljene nakon rata, a sve zbog katastrofalnih izvedbi u organizaciji ministarstva.

U ovoj objavi prenosimo vam sve detalje iscrpljujuće muke Milana Vujića (vlasnika u ratu oštećene kuće u Karlovcu), kojem ni nakon skoro 30 godina nakon rata ministarstvo nije u stanju obnoviti kuću prema vlastitom projektu i u vlastitoj režiji, a koji detaljno otkrivaju sve uzroke neučinkovitosti i čak prokazuju kriminal u obnovi, a za što trošak snose građani!

Diletantsko izvođenje radova
Prvi i osnovi problem je što izvođači radova, a koji su odabrani putem javne nabave, ne rade svoj posao kako bi trebali (kolokv. fušare) i pritom ne slijede odobreni projekt i ne prate propisane sigurnosno-tehničke standarde.

U Vujićevom slučaju je popis poduži, a o svemu je obaviještena Tatjana Vukobratović Spasojević, ravnateljica Uprave za stambeno zbrinjavanje, a čija služba je bitna (između ostalog) za operativni dio obnove.

Dokument: odvjetnički dopis
Da su Vujićeve pritužbe utemeljene dokazuje i situacija na objektu kojeg smo obišli i temeljito fotografirali i tako otkrili neke od “caka” kojima se koriste izvođači. Krađa građevinskog materijala – građevinski materijal koji je projektom određen, novcem građana Hrvatske kupljen i dopremljen na lokaciju ugradnje se ne koristi nego de facto krade i odvozi s gradilišta!

Za primjer možemo navesti stiropor, koji se kao izolacija mora postaviti ispod glazure, jednostavno je ukraden. Isto se odnosi za tzv. “kape” od dimnjaka. Betonski potpornji nisu izgrađeni pa se pitamo gdje je materijal (cement, vapno, pijesak, armatura).

Neprecizno izvođenje radova (kolkv. fušanje, fušarenje) ili čak neizvođenje ugovorenih radova – građevinski radnici svoj posao ne odrađuju u ugovorenoj kvaliteti i obujmu pa na taj način de facto bivaju plaćeni više nego što im rad vrijedi!

Za primjer možemo navesti loše ožbukane prostorije (kod vrata i prozora odstupanja su značajna, negdje i više od 5 cm) što stvara problem u montaži stolarije. Loše je postavljena stolarija pa se negdje vrata uopće ne mogu nataknuti na dovratnike (kolkv. štokove).

Poveznica: galerija fotografija

Možda navedeno zvuči smiješno, ali govorimo o brojnim kućama i zgradama u Hrvatskoj pa ukupni umnožak predstavlja značajnu cifru koju smo svi mi platili, a netko je to “strpao u džep”. Kaznenim zakonom je za krađu određena kazna zatvora do 5 godina, a “fušarenje” se može okarakterizirati kao prijevara za što je također propisana kazna zatvora do 5 godina.

U Hrvatskoj, gdje svi vlastodršci pozivaju da “neka institucije rade svoj posao”, nikom ništa! Opisano djelovanje je u petrinjskom potresu dovelo do urušavanja nedavno saniranih objekata pri čemu je moglo doći do ljudskih žrtvi! Nemamo spoznaju o tome tko su bili konkretni izvođači na ovom projektu pa smo poslali upit ministru i svim nadležnima, no do objave ovog članka nismo dobili odgovor.

Građevinski nadzor omogućio i podupro kaos izvođača
Polako dolazimo do skandaloznog zapleta!
Naime, građevinski nadzor koji je određen i plaćen od strane države da kontrolira utrošak materijala te kvalitetu i obujam radova, neistinito je ovjeravao nadzorne listove kao da je sve u najboljem redu iako je stvarnost bila daleko od toga.

U ovom slučaju se radi o tvrtki Gradir d.o.o. iz Zagreba čiji djelatnici su, prema opisanom obrascu, de facto sudjelovali u krivotvorenju nadzornih listova (op.a. predviđena kazna zatvora do 5 godina) i na taj način pomagali izvođaču radova da otuđi građevinski materijal ili izbjegne izvršene svoje obveze, ali i da dobije novac od države (op.a. nakon što je nadzor potvrdio izvedenost radova izvođači su mogli od države zatražiti novac za svoje usluge)!

Za svoje usluge nadzor je također dobio novac od države!
U svim redovnim okolnostima nadzor je morao pratiti dovoz i utrošak građevinskog materijala, morao je pratiti koje radove izvođač izvodi te na koji način i u kojoj kvaliteti ih izvodi, a u slučaju bilo kakvih nepravilnosti morao je izvođača upozoriti na to.

Ovako ispada da je nadzor bio tamo, svjedočio je krađi, neradu i fušeraju, a zatim je potpisao nadzorni list kao da je sve savršeno! Ili još gore, da uopće nije bio prisutan i da je sve potpisivao na “časnu riječ” izvođača!

S pravom se postavlja se pitanje je li nadzor samo bio nemaran ili je moguće bio u sinergiji s izvođačima što bi povlačilo cijeli niz kaznenih djela u nadležnosti USKOK-a (država troši milijune na obnovu, a mali broj aktera je uključen u radove i “dijeljenje novca” pa je u tom kontekstu realna i opravdano navedena mogućnost zajedništva izvođača i nadzora).

U Vujićevom slučaju nadzor se nastojao (iako provizorno) ograditi od izvođača te su mu poslali troškovnik kojeg su dogovorili s Vujićem, no do danas ti (dakle nesporno dogovoreni) radovi nisu izvršeni!

Dokument: troškovnik dogovoren između nadzora i Vujića

Poslali smo upit nadzoru, no do objave članka nismo dobili odgovor.
Ministar Bačić i ravnateljica nadležne službe ne odgovaraju na naša pitanja
Nakon pregleda čitave dokumentacije i terenskog izvida tijekom kojeg smo se uvjerili u istinitost Vujićeve priče kontaktirali smo nadležnog ministra Bačića (HDZ), ali i Tatjanu Vukobratović Spasojević koja je ravnateljica Uprave za stambeno zbrinjavanje, inače nadležne službe.

Odgovor dobili nismo, iako im zakon nalaže da odgovore u roku 15 dana!
Prema ugovoru kojeg smo dobili na uvid kristalno jasno je određeno da će izvršitelj (op.a. Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje):
* izvesti sanaciju zidova, međukatnih konstrukcija ili stubišta
* izraditi krovnu konstrukciju, dimnjake i krovnu limariju
* postaviti vanjsku stolariju (vrata i prozore)
* izvršiti radove unutarnjeg uređenja (zidarija, instalacije, sanitarni čvor, unutarnja stolarija, glazura s izolacijom)

Prema tom istom ugovor kristalno je jasno kako izvršitelj provodi nadzor, dakle preuzima odgovornost za sve radove.
Prema svemu navedenom i opisanom kristalno je jasno kako je navedeni državni ured angažirao tzv. vanjske izvođače i nadzor, platio ih našim novcem, ovi su proizveli kaos i sad svi nadležni šute i ne odgovaraju na opravdano postavljena pitanja!

Sve smo prijavili DORH-u i USKOKU budući da se radi o više kaznenih djela različite nadležnosti, no značajnije detalje ipak ne možemo javno iznositi zbog mogućeg ugrožavanja istrage.

Kako bilo, još jednom se potvrđuje kako se vodeći političari spremno hvale svojim uspjesima, a zapravo šutnjom i propustima skrivaju i podupiru kriminal koji na koncu proizvodi nepopravljivu štetu te narušava kvalitetu života čitavog našeg društva!

KOSTURI IZ ORMARA Trgovina utjecajem Jadranke Kosor ili kako je stambeno zbrinjavala osobu bez ispunjenih zakonskih preduvjeta

Hrvatska, s Lukom Modrićem na čelu je ciklon koji je zastrašuje

You may also like

Verified by MonsterInsights