Home Analiza Hrvatska nije ni mala država, ni mala zemlja, Hrvatska je u ovom trenutku velika, velika nogometna sila

Hrvatska nije ni mala država, ni mala zemlja, Hrvatska je u ovom trenutku velika, velika nogometna sila

by Ante R.

Antun Drndelić, novinar , reagirao je na tekst koji je objavio Večernji i njegove kolege novinari oko podrške hrvatskoj nogometnoj repretentaciji.

Tako piše, pokušao sam ne reagirati, ali ne mogu, a da nešto ne kažem. Večernjakova renomirana, novinarska, trojka objavila je u protekli petak, prekjučer, najbolji kvalitetan članak, koji sam pročitao o ozračju u kojem se očekuje sutrašnjica.

Naslov članka je “DALIĆ I VATRENI NISU ZASLUŽILI UVREDE. BAŠ SAD IH TREBA PODRŽATI”. Potvrda, da je Večernji list, ma kakav, ma čiji bio, još uvijek je i moj. Sve 5. Međutim, i novinarska trojka novinara s veliko N, ponavlja poštapalicu koja mi se ne sviđa i, po mojem mišljenju, nije potrebna ni kada se piše o nogometu. Ni odgovarajuća. U članku se ponavlja navika izražavanja i samoocjenjivanja, pa i samopodcjenjivanja, da je Hrvatska MALA zemlja.

Veličina kao značajka ni područja ni broja stanovnika, nije potrebna i ne bi ju trebalo rabiti ni u negativnim, ali ni pozitivnim performansama s nogometom, ni bilo kojim drugim sportskim uspjesima. Pogotovo zemlja ili država u kojoj živim i koje sam državljanin. Ne može se izbjeći astronautska američka ushićenost malim korakom čovjeka, a velikim za čovječanstvo za prvi ljudski svemirski doticaj tla Mjeseca. I naš slogan, Velika zemlja za mali odmor, je ostavio, kao navika, svoj trag u javnom prostoru.

Narodski, mi mali, a viđajte nas, najviše u “onim stvarima”… Ima toga još. Muški se u školskim nužnicima vole natezati i mjeriti veličinu dužinu, a poznata je, uz dužinu, najviše cijenjenost “veselosti”…Nedavno je u Večernjakovoj križaljci bio zadatak – najmanja država na svijetu? Prvo što mi je sinulo bilo je San Marino, Andora… Ispalo poslije – Vatikan. Je li itko negdje vidio ili pročitao da se državljani Vatikana ili RKT vjernici hvale, ili ispričavaju, sa svojom najmanjom državom na svijetu, koje je i čiji je Šef države Papa, s ogromnom svjetskom pastvom. Ja nisam.

Nikom nije pao na pamet promidžbeni slogan “Mali Vatikan za milijardske vjernike”… Stoga, Hrvatska nije mala nogometna država, ni mali nogometni narod. Hrvatska je u ovom času velika nogometna sila. Bez obzira na rezultat nogometne sutrašnjice.

Autor, Antun Drndelić

You may also like

Verified by MonsterInsights