Instruktori su spremni, postoje tri lokacije za smještaj ročnika, a resorni ministar očekuje da će godišnje biti upućeno između 17 i 18 tisuća poziva hrvatskim mladićima starijima od 18 godina.

„Konkretno, potencijal je između 17 i 18 tisuća mladića godišnje koje napune 18 godina i koji su naši budući kandidati za služenje u temeljnoj vojnoj izobrazni. Naravno da ostaje kategorija priziva savjesti i da će se u toj kategoriji svakako naći jedan određen broj mladića. Služenje civilnog vojnog roka radit će se s jedinicama lokalne samouprave, pod onakvim okvirima kako je to bilo i prije 2008. godine, kada je vojni rok kao takav zamrznut”, poručio je Anušić prilikom obilaska vojarne Bilogora.

-->

Odgovarajući na novinarska pitanja, spomenuo je da bi trošak temeljne vojne izobrazbe trebao biti manji od pet milijuna eura po naraštaju.

U vojarni Bilogora Anušić se sastao s pripadnicima Hrvatske kopnene vojske kako bi se uvjerio u stvarno stanje na terenu i dodatno poboljšao uvjete rada vojnika te daljnje unapređenje njihove opreme i infrastrukture.

“Danas sam ovdje s pripadnicima Topničko-raketne pukovnije i želim se iz prve ruke uvjeriti kako Oružane snage RH funkcioniraju, osobno razgovarati s pripadnicima Hrvatske vojske i saznati u kakvim uvjetima rade i što je potrebno poboljšati u cilju osiguranja boljih uvjeta rada te infrastrukture koju koriste”, istaknuo je ministar Anušić.

Istaknuo je također kako je napravljen značajan iskorak u poboljšanju materijalnih prava, opremanja i modernizaciji Hrvatske vojske. Tako su pripadnicima HV-a s najnižim primanjima, vojnicima/mornarima povećane plaće u iznosu od gotovo 40 posto, a u prosjeku 30 posto svim djelatnim vojnim osobama.

Mažar: Šariću status u stranci u mirovanju. Oporba je licemjerna, više nema porobljenih institucija već curenje informacija

Zapovjednik Topničko-raketne pukovnije pukovnik Davor Stefanović prezentirao je ministru i načelniku rad i postignuća postrojbe.

U sastavu Topničko-raketne pukovnije nalaze se Panzer haubice 2000, a pripadnici Topničko-raketne pukovnije proteklih su šest mjeseci s bitnicom PzH 2000 boravili u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj gdje su u međunarodnom okruženju jačali vlastite sposobnosti i interoperabilnost. (Hina/MORH)