Home Izdvojeno Anušić: Premijer je dobio odobrenje NATO-a za deklasifikaciju podataka i iznio ih

Anušić: Premijer je dobio odobrenje NATO-a za deklasifikaciju podataka i iznio ih

by Kristina B

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić u utorak je u Saboru kazao da su upravo tijekom rasprave o slanju naših vojnika u njemački Wiesbaden, koja traje od jutra, dobili od NATO-a odobrenje za deklasifikacijom klasificiranih podataka na zahtjev premijera Andreja Plenkovića.

“Dok smo mi ovdje imali raspravu, klasificirani podatak je deklasificiran. NATO je jučer dobio taj zahtjev za deklasifikaciju od strane Plenkovića i danas, dok sam ja odgovarao na replike, ta je informacija došla u Vladu kod premijera i on ju je iznio”, kazao je ministar Anušić, koji je tijekom rasprave u sabornici ponovno izašao za govornicu kako bi pojasnio informacije koje je ranije jutros iznio premijer.

Naime, SDP-ovci su tijekom cijelog prijepodneva u replikama od ministra tražili potvrdu da ni jedan, ne samo hrvatski, nego i ostali vojnici iz drugih članica NATO-a koji sudjeluju u NSATU aktivnosti neće biti raspoređeni na teritorij Ukrajine, a Anušić je govorio kako se radi o klasificiranim podacima koje ne može otkrivati, ali da garantira da hrvatski časnici u Ukrajini neće biti.

U međuvremenu je tijekom jutra premijer Plenković u izjavi medijima otkrio da će “ova aktivnost imati nekoliko časnika za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini” i da “NATO i danas u Kijevu ima svoje predstavništvo u kojem radi 50-ak ljudi.”

Ministar je u Saboru pojasnio da “NSATU može obuhvatiti nekolicinu osoblja strogo u svrhu časnika za vezu i koordinaciju pomoći, koja će povremeno putovati u Ukrajinu.”

Anušić: SDP imao klasificirane podatke, tu ima posla i za SOA-u

“Radi se o pripadnicima NATO snaga koje nemaju nacionalno ograničenje i koje će NATO zapovjedništvo odrediti da mogu po potrebi putovati u Kijev, gdje će se koordinirati logistička potpora cijelog svijeta ili zapadnog svijeta koja već traje pune dvije i pol godine. Dakle, putovat će na bilateralne sastanke s ukrajinskim vodstvom oko distribucije pomoći”, dodao je.

Selak Raspudić: Milanović iznosio javno klasificiranu informaciju, a očito ju je dobio i SDP, to je kazneno djelo

Naglasio je kako se u pravnom mišljenju ističe da time NATO ne ulazi u rat niti saveznice postaju zaraćene strane.

“A naše nacionalno ograničenje brani odlazak pripadnika HV-a u Kijev. Ponavljam, mi imamo nacionalno ograničenje”, istaknuo je.

Dodao je kako je NATO fizički prisutan u Ukrajini još od 1994. godine jer se Ukrajina priprema za ulazak u EU i NATO.

Otkrivanje ove informacije dovela je do usijanja u sabornici. Nezavisna Marija Selak Raspudić upitala je u koliko je točno sati ovaj podatak deklasificiran, a ministar ponovio da ju je dobio tijekom jutra.

Kao što je već ranije zaključila po pitanjima SDP-ovih zastupnika upućenih ministru, Selak Raspudić je ponovno ustvrdila da je očito već ranije SDP dobio informaciju koja je do maloprije bila klasificirana kao tajna, a da ju je predsjednik Zoran Milanović iznosio javno posljednjih dana, što je, istaknula je, i jedno i drugo kazneno djelo.

“Ovo su imali saborski zastupnici SDP-a i pozivam službe da pitaju od koga je ova informacija otišla prema njima, a ne prema zastupnicima HDZ-a i vama”, rekao je ministar. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights