Home Izdvojeno BRICS: Paradoksalan skup država koje povezuje isključivo politika “otpora Zapadu i demokraciji”

BRICS: Paradoksalan skup država koje povezuje isključivo politika “otpora Zapadu i demokraciji”

by Kristina B

Piše: Domagoj Franić, vojni analitičar

Komedija zvana BRICS se nastavlja… Nakon bezuspješnih sugestija i pokušaja uvođenja “svoje valute” i ideja koje gura rusija ne bi li svijetu pokazala da “sankcije ne djeluju”, događaju se novi “biseri”.

Indija je blokirala ulazak Turske u BRICS zbog dobrih odnosa Ankare s Pakistanom, neprijateljskim prema Indiji. Sinan Ulgen, bivši diplomata za tursku vanjsku politiku u Carnegie Endowment for International Peace, piše da Erdogan želi približavanje Putinovom savezu, želeći ojačati tursku “stratešku autonomiju”.
Drugi razlog za Erdoganov potez, prema Ulgenu, je namjera da pokaže kako “može istodobno sjediti za stolovima NATO-a i BRICS-a” i djelovati kao posrednik u međunarodnoj areni.
Simbolično godišnje okupljanje na kojem se “važne zemlje”, pod liderstvom narcisoidnih vođa, posebno bučne poput rusije, ali i Kine, mogu okupiti i istaknuti koliko je dobro biti dio nečega što ne uključuje SAD i da globalno upravljanje nije dovoljno dobro.
Jer oni bi kao “znali bolje”. Jer mrze Zapad. Grupa sada čini 45% svjetske populacije i 35% njenog gospodarstva, na temelju pariteta kupovne moći, ali sama Kina čini više od polovice njezine ekonomske moći. Nešto manje populacijske moći. Raznorazni mali diktatori željni vlasti i slave…
Koliko je to isključivo paradoksalan skup država koje povezuje isključivo politika “otpora zapadu i demokraciji” govori i spomenuti, tj. nametnuti pokušaj uvođenja “jedinstvene valute”.
Jedini tko bi od toga imao koristi je Putin, koji na prijevaru želi druge uvući u tu priču i nastaviti lagodnu trgovinu i zaobilaženje sankcija… Želi iskoristiti članice Brics-a za svoju korist.
Uvesti zajedničku valutu između Kine i Indije? Država koje odbijaju bilo kakvu međusobnu trgovinu i bilo kakvu suradnju? Koje već pet godina nemaju bilateralnu suradnju? Više nego apsurdno. Kada tome pridodate rusiju, zemlju u trenutnom valutnom ropstvu Kine, o čemu onda pričamo?

Izvor: X

Bilo kakva zajednička valuta zemalja Brics-a bila bi gotovo pa valuta Kine jer bi bila vezana za Juan u vrlo visokom postotku.
Što bi se promijenilo u odnosu na ono što Kina i danas ima? Dobila bi samo priljepak rusiju i druge nesposobne vlade i zemlje koje bi gurale slabosti svojih ekonomija pod zajedničku kapu, i loš tečaj na kraju.
Već smo se naslušali “revolucionarnih” ideja BRICS-a u zadnjih 10-15 godina. Osim kurtoaznih priča i godišnjih druženja, sve ostalo je “šuplja priča” napisana u inat “trulom, kapitalističkom zapadu”…

Onako kako su uostalom i učili stvaratelji vodećih članica BRICS-a, većinom nastalih pod simbolima krvave crvene zvijezde.

Danas, 24. listopada, obilježava se Dan UN-a
Na sastanku BRICS-a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres laskavo kima glavom u znak slaganja kada mu se Putin obraća zabludama o ratu u Ukrajini.
Glavni tajnik UN-a pozvao je na “ojačanje i ažuriranje mirovnog stroja”.
Govorio je o potrebi mira u Ukrajini – ratnom zločincu koji je započeo rat, António Guterres ni jednom nije uputio riječ kritike niti je osudio ruski rat protiv Ukrajine. Ni jednom nije nazvao Rusiju agresorom.
Pričati o miru sjedeći za stolom u zemlji agresoru i za stolom s ratnim zločincem koji predsjedava skupom je dno dana ljudskog morala i časti.
Godine 1945. ovaj je dan postao prvi dan stupanja na snagu Povelje UN-a. Organizacija je stvorena upravo da se rat više nikada ne ponovi.
A danas, 24. listopada, 79 godina kasnije, šef ove mirovne organizacije sjedi uz međunarodnog ratnog zločinca koji civiliziranom svijetu prijeti “nuklearnim oružjem” ako mu se ne dopusti da uništi ukrajinski narod.
Gospodine Gutteres vi ste nemoralna i nečasna osoba.

You may also like

Verified by MonsterInsights