“Postoji jasna crvena linija a to je da NATO neće biti dio sukoba. Stoga se naša prisutnost i naša pomoć i suradnja s Ukrajinom uvijek odvija izvan teritorija Ukrajine”, izjavio je Colomina televiziji N1 u Sarajevu.

Dodao je kako je NATO u Ukrajini prisutan isključivo na razini diplomatskog predstavništva, a da se sva vojna potpora i obuka odvija izvan ukrajinskog teritorija. “To je crvena linija za nas. U tome smo bili vrlo jasni od početka, a tako će biti i dalje”, istaknuo je.

HDZ traži da SOA istraži je li Milanović dostavio klasificirane podatke SDP-u

Hrvatski sabor će u petak odlučivati o slanju dvojice časnika u zapovjedništvo obučne potpore Ukrajini (NSATU) u Wiesbaden u Njemačkoj, nakon što je predsjednik države i vrhovni zapovjednik vojske Zoran Milanović odbio taj prijedlog vlade tvrdeći da to znači uvlačenje članice NATO-a Hrvatske u rat u Ukrajini.

Premijer Andrej Plenković je u utorak rekao da će nekoliko NATO-vih časnika ipak biti u Ukrajini, ali ne i hrvatski te ocijenio da će zastupnici zapravo odlučivati jesu li za “Zapad ili Istok”.

Sudjelujući na konferenciji NATO-a posvećenoj hibridnim izazovima sigurnosti u Sarajevu, Colomina je rekao kako je na svakoj saveznici da odluči kako i u kojoj mjeri može pomoći Ukrajini, a jedan od načina je NSATU čiji je cilj poduprijeti, pomoći i obučiti za uporabu oružja koje se dostavlja Ukrajini.

Pomoćnik glavnog tajnika je dodao da je cilj NATO-a da misija bude operativna do kraja godine. (Hina)