Home Izdvojeno Domovinski pokret pokušava preodgojiti birače, za manje od dva mjeseca bit će dan D

Domovinski pokret pokušava preodgojiti birače, za manje od dva mjeseca bit će dan D

by Ante R.

Prije nekoliko dana novi medijski guru Domovinskog pokreta, politički analitičar RTL-a Mate Mijić na jednoj nacionalnoj televiziji izrekao je jednu za Domovinski pokret ključnu rečenicu- Domovinski pokret mora preodgojiti birače. Što se zapravo krije iza te rečenice nije teško zaključiti, isto kao što se ta rečenica može povezati s mogućim osipanjem saborske većine i prisiljavanjem Penave i društva da naprave ono što je bilo ključni razlog njihova sudjelovanja u vlasti.

Preodgajanje birača, ili objašnjenje biračima na nužnost ostanka u vlasti ili na vlasti, ma makar na izdaju onog što im je bila poluga dolaska u vlast ili na vlast, a to je borba da se po svaku cijenu onemogući ulazak SDSS-a i Milorada Pupovca u vlast ili na vlast, zaboravljajući pritom da su oni to već napravili i omogućili Pupovcu da ostane vlast, čak su ga i nagradili. Dizanje ruku Penavinih ministara za Operativni program za nacionalne manjine ustvari je Trojanski konj koji su ministri iz Domovinskog pokreta jednoglasno podržali i pristali na nešto što se ni jedna vlada u povijesti neovisne Hrvatske nije usudila napraviti, ni lijeva ni kvazi desna, a samim tim činom ministri Domovinskog pokreta pristali su i na financiranje tjednika srpske nacionalne manjine Novosti. Kako će stavka u proračunu za 2025. godinu biti financiranje Operativnog programa za nacionalne manjine, ta stavka će biti izglasana.

To će biti prvi korak prema braku iz interesa između Domovinskog pokreta i SDSS-a, prvi korak gdje se po Mijićevim riječima- treba preodgojiti birače, no ni birači nisu ovce za šišanje, a takve je teško preodgojiti, isto kao što im treba objasniti da toliko željeno i uvjetovano Ministarstvo kulture nije bitno, da su bitnija ministarstva svinjaca, demografije bez demografije ili okljaštrenog ministarstva gospodarstva. Prodavanje priče da se samo kroz strukture može izvršiti obećanje dano biračima pokazana je kroz prihvaćanje i izglasavanje Operativnog programa za nacionalne manjine. Jedino što je Penava uspio ispregovarati je podrška HDZ-a za njegov novi mandat na čelu gradonačelnika Vukovara gdje će uz podršku HDZ-a i SDSS-a, to ponovo postati.

-->

Najveći problem Penavine stranke bit će onog trenutka kada svoj mandat aktivira dr. Biloglav, jer tog trenutka saborska većina pada na 75 ruku, i to pod uvjetom da ne bude prebjega iz Penavine stranke i novu Radićevu stranku koja će svjetlo dana ugledati već za par dana, točnije 28. rujna. Te priče koje kolaju okolo da je sve dogovoreno i da Zurovec postaje dio većine su prašina koja se baca okolo da zamagli problem, Zurovec želi biti gradonačelnik Svete Nedjelje, isto kao što su IDS-u i Posavcu važniji lokalni izbori od vlasti na nacionalnoj razini, tako je i s Zurovcem, kojem je bitnije biti gradonačelnik i saborski zastupnik, nego samo zastupnik. Zato Penava, piši kući propalo, i radi novi plan, a plan ima dva smjera, a oba su po njega pogubna.

Penavi ostaju samo dvije mogućnosti, koalicija s SDSS-om ili moliti Boga da nova stranka podrži vladu, ali onda tu ulazi u veliki problem, jer Radić sigurno neće pristati da bude zaštitnik Penave, i on će zahtijevati nešto što će dati biračima, nešto što je zapravo Domovinski pokret obećao, a tu pada priča o preodgoju birača, jer birači će između obećanja da Penava bude ponovo gradonačelnik Vukovara i odbijanja financiranja Operativnog plana za nacionalne manjine kako je vlada zamislila i samim tim i financiranja Novosti, izabrati ovo drugo, ovo što će tražiti Radić. Sada se postavlja pitanje, koje će to birače preodgajati Domovinski pokret, kako će se zaustaviti strmoglavi pad u anketama, nikako jer će Domovinski pokret postati stranka bez birača.

Kung fu master iz Travnika na tajnom zadatku, panično traži dvije ruke u Saboru da spasi Domovinski pokret od koalicije s Pupovcem

Ni jedna od ovih opcija opstanka na vlasti ne odgovara Domovinskom pokretu, Penavi, protokolarnom zamjeniku i kung fu masteru iz Travnika. Koalicija s Pupovcem je zadnji čavao u lijes i tu nikakav preodgoj birača ne pomaže, a očekivati pomoć bez ustupaka, nekoga koga si odstrijelio komunističkim metodama zvuči kao znanstvena fantastika. Hoće li Plenković raditi ustupak i pristati na Radićeve uvijete ili će se okrenuti Pupovcu, kao provjerenom i odanom partneru, te na to prisiliti Penavu i njegovu stranku ili će pristati na ustupke koji idu na štetu Penavi, jer ne možeš nekome nešto dati, a da drugom ne uzmeš, ili će Penava prijeći preko nečeg što se zove čast i obraz i sklopiti brak iz interesa.

Dakle, dan D se bliži, kung fu master iz Travnika još uvijek grozničavo traži dvije ručice, Pupovac spremno čeka da uleti, a Ćipe i Peđa Mišić moraju pripremati nove Tik Tok objave i pjesmice. Što li će pripremiti Mate, neku novu strategiju, sačekajmo, nije daleko i ne zaboravite, vlast je slast, a saborska plaća nekoliko puta veće nego ona na kojoj su neki bili, a birači, neka ih netko drugi preodgaja….

“Prvi, a ne drugi”: Siniša Hajdaš-Dončić novi predsjednik SDP-a

Vučić: Neće biti izmještanja Titova groba, on je dio jugoslavenske i srpske povijesti

 

You may also like

Verified by MonsterInsights