Home Izdvojeno Doznajemo što bi nova stranka mogla tražiti od Plenkovića za podršku vladi, nekima se neće svidjeti

Doznajemo što bi nova stranka mogla tražiti od Plenkovića za podršku vladi, nekima se neće svidjeti

by Ante R.

Vrlo brzo će klub nove stranke u čije osnivanje je krenuo Mario Radić jučerašnjim održavanjem sastanka inicijative za osnivanje stranke, a osnivačka skupština održat će se vrlo brzo pokazati što zapravo želi i kakav je plan nove stranke. Aktivacijom saborskog mandata dr. Biloglava u studenom, klub će narasti na najmanje četiri zastupnika, a izgledno da će se taj broj znatno povećati.

Radić je nekoliko puta javno negodovao ponašanjem Penave i njegovih ministara u vladu, a posebno je bio ljut što su ti ministri bez pogovora digli ruke za Operativni plan za nacionalne manjine čime bi se neke stvari financirale koje ni jedna hrvatska vlada do sada nije htjela isfinancirati, a i za financiranje tjednika srpske manjine Novosti, nije uložen niti jedan prigovor niti zahtjev za ispravak Operativnog plana na osnovu kojeg Savjet za nacionalne manjine financira tjednik Novosti. Podsjećamo da je financiranje tjednika Novosti u kampanji za parlamentarne izbore bila crvena linija koja se nije htjela prijeći, a osim toga prihvati li Plenković njihove zahtjeve doći će i do novih kadrovskih rješenja.

Financiranje provedbe Operativnog plana za nacionalne manjine dio je famoznog plana Z4 na koji je međunarodna zajednica pritiskala predsjednika Tuđmana, koji tada Srbi nisu prihvatili i trenutak koji je pokrenuo akciju za oslobađanje Hrvatske putem VRO Olija.

Podsjećamo vas što piše u Operativnom planu za nacionalne manjine, posebice za pripadnike srpske nacionalne manjine, na što ni jedna vlada Republike Hrvatske do sada nije pristala.

“Vlada na sjednici nije donosila odluku o financiranju medija nacionalnih manjina već usvojila Operativni programi za nacionalne manjine 2024.-2028. koji se sastoje od operativnih programa koji sadrže aktivnosti koje se odnose na sve nacionalne manjine koje su navedene u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske. Vlada je odluku donijela jednoglasno, što znači da su glasali i ministri iz kvote Domovinskog pokreta.

U Operativnom programu za nacionalne manjine, shodno odredbama Ustava predviđeno je da sredstvima raspolaže Savjet za nacionalne manjine, koji na temelju natječaja i programa dodjeljuje novčana sredstva sudionicima natječaja i programa. Ministri iz kvote Domovinskog pokreta nisu tražili da se izglasa odluka da Savjet za nacionalne manjine ne može dodijeliti novce tjedniku Novosti srpske nacionalne manjine niti to mogu jer Savjet za nacionalne manjine odluke donosi autonomno. Domovinski pokret ne može na izglasavanju osporiti izglasavanje proračuna po ovoj osnovi jer Vlada ne financira tjednik Novosti niti je ta stavka predviđena u proračunu. Tjednik Novosti je i za 2024. godinu novce od Savjeta za nacionalne manjine dobio na javnom natječaju”, rekao je prof. Mato Palić.

Danas, dva dana kasnije tjednik srpske nacionalne manjine Novosti, u svom članku pod naslovom “Od struje do mirovine” doslovno se sprda s čelnikom Domovinskog Pokreta Ivanom Penovom i ministrima iz kvote Domovinskog pokreta, koji ne da su pristali na dodjelu sredstava tjedniku Novosti, koja će se provesti putem javnog natječaja, no sudeći po činjenici da u Savjetu za nacionalne manjine sjede predsjednik Odbora za ljudska prava Milorad Pupovac s još dva člana svoje strane bez ikakve sumnje dobiti novaca koliko im bude potrebno.

No tjednik Novosti otkriva, da su Penavini ministri pristali na puno više i gore stvari od financiranja Novosti, a da o tome nisu artikulirali ni riječi, vjerojatno u želji da se prikrije odluka Penavinih ministara, pa tako ni Stipo Mlinarić na spomenutoj presici nije ni zucnuo o tome.

Evo što su sve potpisali Penavini ministri i zbog čega likuju Pupovac i SDDS, a likuju jer su dobili više nego su očekivali:

“Najviše aktivnosti, ukupno 51, planirano je u cilju ostvarivanja prava i poboljšanja položaja srpske zajednice u Hrvatskoj. Osim već rečenih projekata na pokretanju ekonomske aktivnosti zapuštenih krajeva te izgradnje infrastrukture i ujednačavanja komunalnog standarda, stoji još uvijek rješavanje neriješenih pitanja elektrifikacije i poslijeratne obnove. U operativnom programu za srpsku nacionalnu manjinu, navodi se da će biti dovršen program stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava uz nove načine rješavanja. Vlada obećava da će za pitanja iz područja gdje se dosad nije iskazala, područja rada i mirovinskog sustava, odnosno neisplaćenih mirovina i konvalidacije radnog staža, predložiti moguća rješenja. Navedeno je da će Vlada osigurati sredstva za obnovu uništenih i oštećenih spomenika kulture, uključujući čak i spomenike posvećene antifašističkoj borbi što dosad nije bio slučaj.

Vlada u narednom četverogodišnjem periodu obećava i da će razmotriti rješenje statusa organizacija Srba u Hrvatskoj, osnovanih prema međunarodnim ugovorima, Srpskog narodnog vijeća i Zajedničkog vijeća općina, kako bi se stvorile pretpostavke za njihovu stabilnost i unapređenje rada. Kod izrade novog Zakona o medijima, Vlada će uzeti u obzir i potrebe nacionalnih manjina u medijskom prostoru, uključujući i srpsku te nastaviti osiguravati sredstva za njihovo financiranje. Vlada planira podržati formiranje nastavničkog studija srpskog jezika i kulture u Zagrebu i Osijeku te poduzeti mjere kojima će podržati konačni prijenos osnivačkih prava nad osnovnim školama sa županija na općine za koje su ispunjeni zakonski uvjeti.”

Među obećanjima je i da će Vlada poduzimati sve potrebne mjere radi unapređenja procesuiranja svih ratnih zločina, neovisno o nacionalnosti počinitelja i žrtve, da će surađivati s predstavnicima srpske zajednice vezano uz rad JUSP Jasenovac i poduzimati mjere za jačanje javne svijesti o logorima, njegujući kulturu sjećanja uz dostojanstveno obilježavanje drugih lokacija većih logora NDH.

VIDEO/ Radić: Do kraja mjeseca imat ćemo novu stranku koja će imati svoj klub u Hrvatskom saboru!

Isto tako saborska zastupnica iz reda SDSS-a Draga Jeckov, oduševljeno ističe:
– Generalan stav SDSS-a u postupcima koji se tiču ratnih zločina je jasan. Sve osobe bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost koji su počinili ratni zločin moraju odgovarati za iste. Objektivno, protek vremena od počinjenja ratnih zločina čini da je dokazivanje u ovim predmetima sve teže. Pitanje je samo koliki je nivo objektivnosti kad je u pitanju istraživanje zločina s obje strane, koliko je detaljno provedenih istraga, podignutih optužnica i vođenih sudskih postupaka kad su u pitanju zločini u kojima su žrtve pripadnici srpske nacionalnosti. Statistika kaže jako malo. Nedovoljno – kaže Jeckov i napominje da bi konačno trebalo doći vrijeme za reguliranje statusa SNV-a i ZVO-a.

FOTO Počeo sastanak inicijative za osnivanje nove političke stranke u Hrvatskoj

You may also like

Verified by MonsterInsights