Službene informacije o izborima dostupne su na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

DIP je uvidom u određene tekstove objavljene na mrežnoj stranici Izbori 2024 utvrdio da pojedini tekstovi o izborima sadrže netočne informacije koje mogu dovesti u zabludu potencijale kandidate na izborima, ali i same birače.

-->

Tako su, precizirao je, u tekstu „Tko može biti kandidat na izborima za predsjednika Republike Hrvatske“, netočno navedeni uvjeti za kandidiranje za predsjednika RH.

SDP-ov zakonski prijedlog o izračunu mirovina HDZ ocijenio “ofrlje sklepanim”, državni tajnik ih upitao: Kakav bi umirovljenički život bio bez Vladine pomoći?

U tekstu pod nazivom Prikupljanje potpisa birača, netočno su navedene informacije o broju potpisa birača koji je potrebno prikupiti za pravovaljanu kandidaturu kandidata kojeg predlažu birači, kao i rok u kojemu je potrebno prikupiti navedene potpise.

Nadalje, pod rubrikom Lokalni izbori, u tekstu „Koga biramo na lokalnim izborima“?, također je utvrđeno niz netočnih informacija počevši od netočnog navođenja zakona na osnovi kojeg se provode lokani izbori, broja izbornih jedinica, uvjeta za predlaganje kandidacijskih lista i dr.

Netočne informacije, osim u navedenim tekstovima, utvrđene su i u drugim tekstovima objavljenim na navedenoj mrežnoj stranici, navodi DIP koji je od korisnika navedene domene zatražio da odmah ukloni sve tekstove u kojima su objavljene netočne informacije o izborima.

U četvrtak poslijepodne, nije bilo moguće ostvariti uvid u sadržaj tekstova objavljenih na mrežnoj stranici Izbori 2024.

DIP je, inače, već objavio svoje informacije o skorim izborima za predsjednika Republike, s odgovorima na najčešća pitanja o tim izborima te Vodičem za financiranje izborne promidžbe. (Hina)