Dok je dron uletjevši u uništenu zgradu lebdio u blizini, na videosnimci se vidi kako je Sinwar u činu prkosa bacio štap na njega. Nakon intenzivne potjere koja je trajala više od godinu dana, izraelski vojnici koji su ubili Sinwara u početku nisu bili svjesni da su uhvatili najvećeg neprijatelja svoje zemlje nakon oružane bitke u srijedu, rekli su izraelski dužnosnici.

Obavještajne službe postupno su ograničavale područje na kojem je mogao djelovati, rekla je vojska u četvrtak, nakon što je prema zubnim kartonima, otiscima prstiju i DNK testiranju potvrđena Sinvarova smrt.

Ali za razliku od drugih vođa koje je Izrael pronašao i ubio, uključujući Hamasova vojnog zapovjednika Mohameda Deifa kojeg su ubili u zračnom napadu 13. srpnja, operacija u kojoj je Sinvar ubijen nije bila planirani i ciljani napad niti operacija koju su izveli elitni komandosi.

Umjesto toga, dužnosnici su rekli da su ga pronašli vojnici pješaštva iz brigade Bislach, jedinice koja inače obučava buduće zapovjednike. Vojnici su u srijedu pretraživali područje u oblasti Tal El Sultan u južnoj Gazi, gdje su vjerovali da se nalaze visoki članovi Hamasa.

Teško ranjen u ruku, baca štap na dron

Vojnici su vidjeli trojicu osumnjičenih militanata kako se kreću između zgrada i otvorili su vatru, nakon čega je izbila pucnjava tijekom koje se Sinwar sklonio u uništenu zgradu. Prema navodima izraelskih medija, na zgradu su ispaljene i tenkovske granate i projektil.

Vojska je u četvrtak objavila snimku iz mini drona za koju je rekla da prikazuje Sinwara, teško ranjenog u ruku, kako sjedi na stolcu, lica prekrivenog šalom. Na snimci se vidi kako baca štap na dron, u uzaludnom pokušaju da ga sruši.

U ovoj fazi, rekao je glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari, Sinvar je identificiran samo kao borac, ali je vojska ušla i pronašla ga s oružjem, pancirnim prslukom i 40.000 šekela (10.732 dolara). “Pokušao je pobjeći i naše su ga snage eliminirale”, rekao je novinarima na brifingu koji je prenosila televizija. Hamas nije dao nikakav komentar, ali izvori unutar skupine rekli su da indicije koje su vidjeli sugeriraju da je Sinwara doista ubila izraelska vojska. – Hina.

DOGOVOR PAO U DUNAV HDZ napada samostalno mjesto gradonačelnika Vukovara, Penava izvisio
Šokantno otkriće: U džepu ubijenog čelnika Hamasa pronađena putovnica koja pripada učitelju UNRWA-e

Nakon potvrđene smrti čelnika Hamasa Yahje Sinwara prilikom istrage otkriveni su novi detalji, došlo se do zapanjujućeg otkrića, u njegovu džepu pronađena je putovnica koja pripada učitelju UNRWA-e (Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama), koja glasi na ime Rafaha Hanija Zouroba.

Izraelski dopisnik za KAN News objavio je na društvenoj mreži X fotografiju njegove putovnice, ali nije odmah bilo jasno radi li se o pravom ili lažnom dokumentu. Prema njegovim navodima navedeni učitelj je posljednjih mjeseci nakon bijega iz Gaze boravio u Egiptu.

Otežavajuće okolnosti za UNRWA nastupile su nakon kritika upućenih zbog inkriminirajuće informacije o sudjelovanju njezinih djelatnika u orkestriranom terorističkom napadu Hamasa na Izrael, prenosi Dnevnik.hr.