Home Izdvojeno Hoće li Ustavni sud prekinuti ovaj izborni cirkus. Nekoliko je opcija u igri, pa i ona da vrati saborske zastupnike u saborske klupe.

Hoće li Ustavni sud prekinuti ovaj izborni cirkus. Nekoliko je opcija u igri, pa i ona da vrati saborske zastupnike u saborske klupe.

by Ante R.
Predsjednik Zoran Milanović

Zoran Milanović i dalje ne poštuje upozorenje Ustavnog suda i otvoreno sudjeluje u kampanji, uporno tvrdeći da mu Ustavni sud ne može ništa, no je li baš tako.

Do kada će Ustavni sud tolerirati ovakvo ponašanje Milanovića pitanje je samo hrabrosti suda i sudaca i hoće li prekinuti ovu cirkusijadu i početi primjenjivati svoje ovlasti. Ustavni sud ima nekoliko načina iz svoje domene nadležnosti da sve to prekine, od zaustavljanja izborne utrke i otkazivanja datuma izbora, pa sve do vraćanja saborskih zastupnika u Sabor do ustavnog roka saziva, a to je sredina srpnja i određivanja novog datuma izbora, a to je najkasnije dva mjeseca od isteka ustavnog roka, što znači da Ustavni sud može raspisati izbore i u rujnu.

Ustavni sud, ako misli prekinuti ovu izbornu šaradu, trebao bi reagirati u najbržem mogućem roku i spriječiti Milanovića da i dalje otvoreno sudjeluje u kampanji, naziva sebe premijerskim kandidatom, svjesno se svrstavana jednu stranu i direktno sudjeluje u protežiranju jedne političke opcije što nije u skladu s njegovim ustavnim ovlaštenjima. Potpuno je netočno da on to smije, može, ali ne smije i tu postoji kvaka gdje ga Ustavni sud može spriječiti u nakani da opstruira izborne procese.

Ustavni sud shodno svojim ovlastima, može prekinuti kampanju, poništiti datum održavanja izbora i odrediti izbore za neki drugi datum, od dana donošenja odluke sve do zadnjeg mogućeg datuma, a to je 15. rujna. Sadašnjem sazivu Sabora ustavni rok saziva izlazi 22. srpnja i ako smatra potrebnim, Ustavni sud ima ovlasti vratiti saborske zastupnike u Sabor sve do isteka tog ustavnog roka, te raspisati izbore u ustavnom roku od 30 do 60 dana. Za pretpostaviti je da to ne bi bilo u sred ljeta već zadnji mogući datum, a to je 12. rujna.

Dakle, više datum izbora ne bi određivao Milanović već Ustavni sud, ali tu i vlada može upetljati svoje prste donošenjem odluke o nesposobnosti predsjednika država da obavlja tu dužnost. Znači odluku donosi Vlada, ne Sabor i nije potrebna dvotrećinska većina. U slučaju da vlada proglasi Milanovića nesposobnim za obnašanjem dužnosti, dužnost privremenog predsjednika preuzima predsjednik Sabora.

Hoće li Ustavni sud odlučiti za nastavak cirkusijade i nepoštivanje Ustava te napraviti presedan i hoće li vlada napraviti presedan vidjet ćemo vjerojatno ovaj tjedan, jer ako to ne napravi ovaj tjedan, mala je vjerojatnost da će do toga doći.

You may also like

Verified by MonsterInsights