Home Izdvojeno HRejting: Kako kod birača stoje potencijalni predsjednički kandidati? Može li nepoznata izazivačica iznenaditi?

HRejting: Kako kod birača stoje potencijalni predsjednički kandidati? Može li nepoznata izazivačica iznenaditi?

by Kristina B

Svakodnevno gledamo kako je neslužbena kampanja za predsjednika države u punom jeku. Agencija PromocijaPlus za HRT istražila je kako kod birača trenutačno stoje potencijalni kandidati. Anketa je provedena od 15. do 17. listopada na uzorku od 1000 ispitanika. Najveća pogreška iznosi +/-3%, a pouzdanost je 95%.

Zasad desetero kandidata za poziciju na Pantovčaku

Istraživanje HRejtinga pokazalo je, da su jučer bili izbori, komu bi sljedećih pet godina radno mjesto bilo u uredu na Pantovčaku.

Odgovor je – nikome jer nitko od onih koji su dosad najavili ulazak u predsjedničku utrku u prvom krugu ne bi dobio većinu, odnosno 50% plus jedan glas.

Također je važno reći kako je HRejting za predsjedničke izbore u pravilu najpouzdaniji zato što se istraživanje radi po načelu Hrvatske kao jedne izborne jedinice, upravo onako kako svakih pet godina biramo predsjednika ili predsjednicu. Za sad je interes za ovim poslom iskazalo desetero punoljetnih hrvatskih državljana.

Prvi krug predsjedničkih izbora

Zorana Milanovića, iza kojega stoji SDP i dio njegovih partnera s lijevo-liberalne strane političkog spektra, u 1. krugu bi zaokružilo 36,5% birača.

Drugi izbor je kandidat HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera – Dragan Primorac koji bi dobio 23,9% glasova.

Po broju glasova, treći bi “predsjednički kandidat” bio – “neodlučni”. Zasad ih je 12,1%.

Malu, ali uz dobru kampanju ne i potpuno isključenu mogućnost za ulazak u drugi krug imaju i dvije žene. Trenutačno u anketi bolje stoji nezavisna Marija Selak Raspudić koja je na 9,4%. Oko dva postotna boda manje, odnosno 7,1% ima kandidatkinja Možemo! Ivana Kekin.

U kojem smjeru će Hrvatska?: Plenković pozvao oporbene saborske zastupnike da “mućnu glavom” zbog misije NSATU

Pokušaj preostalih šestero potencijalnih kandidata, mahom s desnog političkog spektra, da postanu hrvatski predsjednici, prema sadašnjim podacima je vrlo mali. Tako barem pokazuje istraživanje PromocijePlus prema kojemu bi najviše od njih dobila kandidatkinja DOMiNO-a Branka Lozo, točnije 3,1%.

Branka Lozo je najmanje poznata na hrvatskoj političkoj sceni, a njezina stranka DOMiNOtek je upisana prije par dana u registar političkih stranaka, no ipak je uspjela privući pozornost i zanimanje desnih birača. Bit će zanimljivo vidjeti može li Lozo dobrom kampanjom, autohtonim i jasnim porukama ugroziti dvije afimirane hrvatske političarke koje trenutno vidljivost privlače kroz rad u svom drugom mandatu u Hrvatskom saboru.

Manje od Lozo osvojio bi Mostov Miro Bulj (2,9%). Potencijalni kandidat Prava i pravde Mislav Kolakušić uživa 1,6% biračke potpore. Nezavisni Tomislav Jonjić 1,4%. A ni pola posto ne uspijeva dosegnuti predsjednik Autohtone Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec (0,4%), kao ni nezavisna Aurora Weiss (0,4%).

Drugi krug predsjedničkih izbora

HRejting pokazuje da bi se u drugom krugu sučelili Zoran Milanović i Dragan Primorac. Evo kako bi završio taj sraz.

Završio bi tako da bi, najvjerojatnije, aktualni predsjednik na Pantovčaku proveo i sljedećih pet godina. Zoran Milanović osvaja 52,6% glasova. Njegov izazivač Dragan Primorac predsjedničku utrku završava na 33,9%.

S ovom dvojicom rivala, 6,1% birača koji su glasali u prvom krugu, u drugom bi ostalo doma. Ali broj neodlučnih bi pao za gotovo 4 postotna boda, s 12,1% na 7,4%. (HRT/HG)

You may also like

Verified by MonsterInsights