Home Vijesti U Hrvatskoj srozan društveni ugled učiteljske profesije; Stručnjaci: Profesori su izgubili autoritet

U Hrvatskoj srozan društveni ugled učiteljske profesije; Stručnjaci: Profesori su izgubili autoritet

by Ante R.

U povodu Međunarodnog dana obrazovanja treba govoriti i o onima koji to obrazovanje provode učiteljima. Sve su češći napadi učenika, ali i roditelja na učitelje. Pa nije ni čudno što zbog takvog odnosa prema njima, sve manje njih želi raditi u školi!

Već dva mjeseca tražimo učitelja ili učiteljicu razredne nastave i nitko nam se ne javlja na natječaj, žale se često ravnatelji. I dodaju – to se nikada nije događalo. Očito je to postala stvarnost u obrazovanju. Neki ne žele raditi u školi kada čuju što se sve događa njihovim kolegama, piše HRT.

I sve četiri gume bile su probušene. Policija nikada nije rekla o kome je riječ, ali ona je prema nekim znakovima sama otkrila. I ta, po mišljenju mnogih, omiljena profesorica tim učenicima nikada nije zamjerila.
– Mi smo učitelji, mi nismo tužibabe i nama je bitno da učenici budu pozitivni u društvu, kazala je Ariana Bogner, prof. matematike.

Istraživanje koje je nedavno provedeno dodatno razjašnjava situaciju u školama.

– Oko 30 posto nastavnika se suočilo s nasiljem ili prijetnjama fizičkim nasiljem. Trećina učitelja je imala takvo iskustvo što nam govori da je to jedna proširena pojava, naglašava prof.dr. Dragan Bagić, Odsjek za sociologiju Filozofski fakultet, Zagreb.

– Imamo često situacija da nam se i nastavnici javljaju jer ih je strah u komunikaciji s roditeljima, govori Hana Hrpka, psihologinja predsjednica Hrabrog telefona.

Takav je odnos prema učiteljima prije 20-ak godina bio nezamisliv, ali sve je vodilo tomu – kažu stručnjaci.

– Društveni ugled učiteljske profesije je erodirao, izgubili su autoritet i to je dovelo do toga da nemaju autoritet šire u društvu, ali ni konkretno u odnosima koji su vezani za funkcioniranje škole, rekao je Bagić. Uistinu žalosno da o zanimanju, koje je nekada bilo cijenjeno, danas svi sve najbolje znaju. Pustite ljude da rade svoj posao i dopustite im da obrazuju vašu djecu, piše HRT.

You may also like