“Al Jazeera osuđuje izraelske optužbe protiv svojih novinara u Gazi i upozorava da to služi kao opravdanje da postanu mete”, stoji u priopćenju te kuće.

Izraelska vojska objavila je dokumente koje je, tvrdi, pronašla u Gazi, a koji dokazuju da su vojno povezani sa skupinama.

Vojska tvrdi da su u pronađenim dokumentima popisi Hamasa i Islamskog džihada s detaljima o osoblju, plaćama i obuci militanata, kao i telefonski imenici i izvješća o ozljedama. “Ovi dokumenti dokaz su integracije Hamasovih terorista u katarsku medijsku mrežu Al Jazeera”, priopćila je vojska.

Vojni analitičar Domagoj Franić na svome Facebook profilu donio je imena optuženih novinara.

“Novinari su imenovani od strane IDF-a kao Anas al-Sharif, Alaa Salameh, Hossam Shabat, Ashraf al-Sarraj, Ismail Abu Omar i Talal al-Arrouqi. Prema IDF-u, al-Sharif je bio šef postrojbe za lansiranje raketa i član satnije snaga Nukhba u Hamasovoj bojni Nuseirat; Salameh je bio zamjenik šefa propagandne postrojbe bojne Shaboura u Islamskom džihadu; Shabat je bio snajperist u Hamasovoj Beit Hanoun bojni; al-Sarraj je bio član Bureij bojne Islamskog džihada; Abu Omar služio je kao zapovjednik satnije za obuku u bojni East Khan Younis, a bio je ranjen u izraelskom zračnom napadu prije nekoliko mjeseci; a al-Arrouqi je bio zapovjednik tima u Hamasovoj Nuseirat bojni.

Vojska je objavila dokumente za koje kaže da pokazuju proračunske tablice osoblja, popise tečajeva, telefonske imenike i dokumente o plaćama. Kaže da dokumenti “nedvosmisleno dokazuju” da su novinari djelovali kao pripadnici Hamasa i vojnog krila Islamskog džihada. “Ovi su dokumenti dokaz umiješanosti terorista Hamasa u katarsku medijsku mrežu Al-Jazeera”, stoji u priopćenju IDF-a.

IDF kaže da imenovani novinari “predvode” širenje Hamasove propagande na Al Jazeeri, posebno u sjevernom Pojasu Gaze. Izrael je u siječnju rekao da su novinar Al Jazeere i slobodni novinar ubijeni u zračnom napadu u Gazi bili teroristički operativci. Sljedećeg mjeseca optužio je drugog novinara kanala, koji je ranjen u odvojenom napadu, da je bio zamjenik zapovjednika satnije u Hamasu”, navodi Domagoj Franić.

Usporedo s političkom kampanjom u SAD-u događa se i borba protiv izbornih dezinformacija i političkog nasilja

Al Jazeera navodi da “su te izmišljene optužbe očit pokušaj da se ušutka i to nekoliko preostalih novinara u regiji, čime se surova stvarnost rata prikriva od publike širom svijeta.”

Izrael već duže optužuje Al Jazeeru da je Hamasovo glasilo i naložio je da mreža iz sigurnosnih razloga prekine svoje djelovanje te je proveo pretres ureda i zapljenu opreme.

Katarska medijska mreža tvrdi da nije povezana s militantnim skupinama i optužuje izraelske snage da su namjerno ubile nekoliko njihovih novinara u ratu u Gazi, uključujući Samera Abu Daku i Hamzu AlDahdoha. Izrael tvrdi da ne napada novinare. (Hina/HG)