Home Izdvojeno Milanović nema namjeru zvati stranke na konzultacije, a siguran je da Plenković ne bi ni došao

Milanović nema namjeru zvati stranke na konzultacije, a siguran je da Plenković ne bi ni došao

by Ante R.

 Danas je počeo teći rok od 20 dana u kojem predsjednik Zoran Milanović ima obavezu sazvati konstituirajuću sjednicu Sabora. Državno izborno povjerenstvo jučer ujutro proglasilo je konačne rezultate parlamentarnih izbora, koji su objavljeni u Narodnim novinama, a predsjednik Vrhovnog suda te time i predsjednik DIP-a Radovan Dobronić ih je na Pantovčaku uručio predsjedniku Milanoviću. Na njemu je da do 19. svibnja sazove konstituirajuću sjednicu Sabora, prenosi Novi list.

Kako taj datum pada u nedjelju, za pretpostaviti je da neće čekati do samog isteka roka, ali nije ni to isključeno. Rezultati prošlih izbora bili su takvi da je premijer Andrej Plenković odmah okupio većinu i Milanović nije imao razloga oklijevati, pa se Sabor konstituirao već 17. dan poslije izbora.

Uvjet konstituiranja Sabora je izbor njegovog predsjednika. Zato nije nemoguće da, zbog nepostojanja jasne većine, prvi pokušaj konstituiranja ne uspije, kao što se dogodilo 2015. U tom slučaju nema više rokova i predsjednik Republike saziva konstituirajuću sjednicu kada stranke postignu dogovor o parlamentarnoj većini.

Plenkovićevo spašavanje vojnika Milorada, drži li on ključeve Bruxelleski odaja

Kako doznaje Novi list, Milanović ovaj put neće zvati na Pantovčak predstavnike političkih stranaka da bi ih pitao dokle se stiglo u pregovaračkom procesu. Osim što predsjednik smatra da je iz javnih izvora sasvim dovoljno upoznat s tim kako teku pregovori, jedan je još krupniji razlog za vjerojatno nesazivanje konzultacija. Milanović je, tvrde na Pantovčaku, uvjeren da se Plenković uopće ne bi odazvao kako bi s njim podijelio informacije o svojim pregovorima s Domovinskim pokretom, zastupnicima nacionalnih manjina i drugima.

Manjinci se posvađali, Kajtaziju prekipjelo: ‘Romi su više napravili za Židove nego Židovi za nas!‘

HDZ jedno priča drugo radi! Spremaju se na nove izbore, DP im ne odgovara, žele Milorada

You may also like