Home Izdvojeno Najezda smrdljivih Martina u hrvatskom Podunavlju, nemoguće ih je uništiti
Oglas

Najezda smrdljivih Martina u hrvatskom Podunavlju, nemoguće ih je uništiti

by Ante R.

Ove godine umjesto komaraca hrvatsko Podunavlje pogodila je najezda smrdljivih Martina. Jednostavno ne postoji mjesto gdje ih nema, od štala, podruma i kuća. Branko Marić iz Erduta objavio je video na društvenim mrežama gdje ih na zaštitnoj mrežici na vratima od komaraca napadaju i pokušavaju ući.

Ulaze svuda, napadaju životinje, nemoguće je obavljati poslove vani i jedino što nam preostaje da budemo u kući, a svaki izlazak zahtjeva čišćenje odjeće od njih u nekakvom pretprostoru. Za par minuta na vama ih bude na desetke, ponekad i više, govori nam akademski slikar Branko Marić koji žali što ne može ovo lijepo vrijeme iskoristiti za rad vani.

U poljoprivrednoj ljekarni nam kažu da prave zaštite od njih nema, mogu se koristiti Neopitroid iz spreja koji se mogu kupiti u trgovinama, ali bez većeg efekta na vanjskim prostorima. Stanovnicima Hrvatskog Podunavlja preostaje čekati prvi mraz da se smrdljivi Martini sklone na toplo.

Smrdljivi Martin čest je naziv za mnogo insekata iz Heteroptera and Hemiptera reda. Postoji više od 25 000 vrsta ovih stjenica koje nalazimo po cijelom svijetu, a oko 800 vrsta nalazimo u BiH. Porijeklo njihovog čudnog naziva u BiH i Hrvatskoj je u smrdljivoj tekućini koju ispuštaju iz žlijezda na prsima kada su uznemireni, kao i u činjenici da ulaze u domove u vrijeme Martinja u kasnu jesen kada vani postaje hladno.

You may also like

Verified by MonsterInsights