Home Izdvojeno Nevjerojatno, kakva ogorčenost oštećenjem mauzoleja ratnom zločincu Vukašinu Šoškoćaninu

Nevjerojatno, kakva ogorčenost oštećenjem mauzoleja ratnom zločincu Vukašinu Šoškoćaninu

by Ante R.

Na groblјu u Borovu 15. septembra održan je parastos za sve stanovnike Borova koji su u prošlom ratu izgubili život te se tom prilikom napalo one koji su navodno vandali koji su oštetili spomenik, u stvarnosti mauzolej ratnom zločincu Vukašinu Šoškoćaninu, odnosno kako je rečeno na parastosu obitelji Šoškoćanin.

Tako se spominje da mještani Borova žive u pokušaju pojedinaca koji su puni nerazumjevanja i mržnje, te da unose nemir među stanovnike Borova. Zanimljivo da nitko nije spomenuo da po važećem zakonu na groblju ne smije biti spomenika koji uznemiruju druge i drugačije, u ovom slučaju Hrvate i da je taj spomenik davno trebao biti uklonjen, kao i svi drugi takve vrste.

Tako portal Srbi.hr piše, “Groblјe u Borovu je u posljednje vrijeme na udaru vandala koji bi na svoju ruku da uređuju i određuju što na njima smije, a što ne smije da bude. Zadnji takav slučaj dogodio se u noći između 18. i 19. srpnja ove godine kada je razbijena spomen-ploča na kapeli porodice Šoškoćanin posvećena Vukašinu Šoškoćaninu.

– Iz godine u godinu imamo niz pokušaja da pojedinci, koji su puni nerazumijevanja, a vjerojatno i mržnje, svojim djelovanjem i postupcima unose nemir među naše mještane. To što rade niti je lјudski niti civilizacijski i mi ćemo se protiv toga boriti. Mi možemo da razumijemo da je žrtava bilo na svim stranama jer svaki sukob podrazumijeva najmanje dvije, a nekad i više strana, i da svaka od njih u tom sukobu ima žrtve. Sećanje na njih treba da bude kulturno i bez strasti i tako treba graditi budućnost. Mi sigurno ne mrzimo nikoga i ne rušimo ničije spomenike, ali naše ćemo čuvati – poručio je načelnik Općine Borovo Zoran Baćanović.

I sam spomenik žrtvama rata 1991 – 1996, koji se nalazi na ulazu u seosko groblјe u Borovu više puta bio je na meti vandala koji su na njega ispisivali ustaške grafite i poruke mržnje. Podignut je 15. rujna 2011. godine, a na njemu su narednih godina dopisivala imena poginulih mještana čije obitelji su dale suglasnost da njihova imena budu uklesana na njemu. Međutim, ukupan broj žrtava u Borovu je veći od 54 imena koja su na spomeniku ispisana.”

You may also like

Verified by MonsterInsights