Zbog malene razlike od samo 12.000 glasova koja ga je prije četiri godine dijelila od demokrata Joea Bidena, Trump, koji se ponovno kandidira za Bijelu kuću, zatražio je nekoliko ponovnih prebrojavanja glasova. Još uvijek nije priznao taj poraz.

Prema propisima usvojenima u petak, uz strojno prebrojavanje glasova predviđa se i ručno prebrojavanje, što bi moglo odgoditi objavu rezultata u ovoj ključnoj državi za američke predsjedničke izbore.

Cilj je, kako se navodi u tekstu usvojenom s tri glasa za i dva protiv, “zajamčiti sigurno, transparentno i točno prebrojavanje”. Međutim, taj se tekst našao i na udaru kritika zbog opasnosti od konfuzije koju bi takvo ručno prebrojavanje moglo stvoriti.

Upravo su republikanski glasovi omogućili usvajanje ovog teksta u izbornom povjerenstvu Georgije, koja je već napravila nekoliko promjena ocijenjenima kao povoljnima za Donalda Trumpa u izbornim pravilima posljednjih tjedana.

Neposredno prije glasovanja, predsjednik izbornog povjerenstva John Fervier jasno je dao do znanja da bi usvajanje uredbe bilo “suprotno preporukama njihovog pravnog savjetnika” te da se “veliki broj odgovornih za održavanje glasovanja” koji su ga kontaktirali “suprotstavlja tome”.

Saira Draper, izabrana u Zastupnički dom Georgije, osudila je pokušaj “sijanja kaosa u izbornom procesu”, s osobama koje će prebrojavati glasove i neće imati ni “vremena” ni “sredstava” za provedbu ove mjere.

Jedan argument kritičara koji se žele žaliti na ovu mjeru je da nakon dugog dana glasovanja ručno brojanje može dovesti do više ljudskih pogrešaka i odgoditi objavu rezultata.

Donald Trump je prošle godine optužen za nezakonite pokušaje poništavanja rezultata predsjedničkih izbora u Georgiji 2020. nakon čega je nazvao visokog lokalnog dužnosnika kako bi ga zamolio da “pronađe” otprilike 12.000 glasačkih listića na njegovo ime koji su mu nedostajali za pobjedu u toj državi.

Trump, koji je prvi republikanac koji je izgubio Georgiju nakon 1992.,  nikada nije uspio iznijeti dokaze o izbornoj prijevari, unatoč ponovnim prebrojavanjem glasova.