„Za sada raspolažemo oskudnim informacijama o broju sjevernokorejskih vojnika, ali se već sada radi o novoj kvaliteti i obliku eskalacije u ratu Rusije protiv Ukrajine. Ja sam prilično zabrinut“, rekao je Boris Pistorius nakon susreta s Johnom Healeyom u Londonu.

Britanski ministar obrane je rekao kako je „vrlo vjerojatno“ da je Sjeverna Koreja poslala vojnike u Rusiju kako bi se pripremili za rat protiv Ukrajine.

„Ovo je šokantna eskalacija koja dolazi od Sjeverne Koreje ali i dokaz o tome koliko je Rusija, tražeći pomoć od zemlje poput Sjeverne Koreje, očajna“, rekao je Healey.

SREĆI NEMA KRAJA Vučević: Razumjeli smo poruku EP-a imenovanjem Picule

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je na obavijesni razgovor pozvalo otpravnika poslova veleposlanstva Sjeverne Koreje u Berlinu kako bi dobilo informacije o eventualnom slanju sjevernokorejskih vojnika u Rusiju.

„Mi bismo ovakav korak naravno shvatili kao eskalaciju“, stoji u priopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

NATO je danas priopćio kako raspolaže dokazima da se vojnici Sjeverne Koreje nalaze u Rusiji.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u srijedu kako postoje dokazi o tomu da se u Rusiji nalaze sjevernokorejske trupe, no tek predstoji ustanoviti što će ondje raditi.

Austin je rekao da je stvar “vrlo, vrlo ozbiljna” spremaju li se vojne snage boriti uz Rusiju u Ukrajini, kao što tvrdi Kijev.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij iznio je ranije podatke obavještajnih službi o pripremi dviju jedinica s potencijalno i do 12.000 sjevernokorejskih vojnika koji bi trebali sudjelovati u ratu uz ruske snage. (Hina)