“Ovo više nije rasprava hoćemo li u Njemačku poslati dva časnika u NSATU, nego je to rasprava o tome žele li Milanović i njegovi jataci Hrvatsku u NATO-u”, rekao je Plenković pod dolasku na samit EU-a i šest arapskih zaljevskih zemalja.

Plenković je ponovio da nema govora o tome da bi se hrvatski časnici slali u Ukrajinu. “To je laž koju plasiraju Milanović i njegovi jataci koji nas biti žele izbaciti iz NATO a, koji sramote Hrvatsku, ruše njezin međunarodni kredibilitet i reputaciju”, kazao je.

Plenković je rekao da je Milanovića i njegovih suradnika očito prevladao strah da bi general Kundid, koji je profesionalac i kojeg oporba ne može optužiti za pristranost, mogao opovrgnuti njihove tvrdnje o slanju vojnika u Ukrajinu i ulasku u sukob s Rusijom.

Anušić: Milanović nije dopustio načelniku GS OSRH sudjelovati na sjednici Odbora za obranu

Politizacije Hrvatske vojske

Rekao je da mu se ne sviđa kako Milanović tretira načelnika glavnog stožera. “Ovo je politizacija Hrvatske vojske, onemogućavanje prvom čovjeku Hrvatske vojske da saborskim zastupnicima na Odboru za obranu pojasni o čemu se radi. Ako oporba a priori ne vjeruje vladi, ako ne vjeruje svojim zdravim očima, onda bi valjda načelnik stožera trebao biti taj koji može reći istinu”, rekao je.

Kazao je da je Milanović na zadnjem sastanku Vijeća za obranu zabranjivao tadašnjem načelniku glavnog stožera, admiralu Robertu Hranju da uopće govori.

“Tretirao ga je kao svog posilnog, što je bila sramota za gospodina Hranja i za Hrvatsku vojsku i ja ne želim da Milanović na taj način zlorabi načelnika glavnog stožera”, rekao je Plenković dodajući da mu utoliko čudnije da je Hranj pristao biti savjetniku u SDP-u.

“Ja ovo dosad nisam govorio, ali ovaj današnji primjer je signal da bi se to moglo ponoviti. Mi to kao društvo i kao institucija ne smijemo dopustiti i i Milanovića se na izborima treba riješiti”, rekao je premijer.

Apeliranje na zdrav razum zastupnika oporbe

Ujedno je apelirao je na “zdrav razum” zastupnika oporbe da glasaju za prijedlog vlada o hrvatskom sudjelovanju u NSATU-u jer je potreban 101 glas kako bi se zaobišao Milanovićev veto.

“Nadamo se da ti ljudi znaju čitati i pisati, da vide što piše u odluci, da znaju da je Wiesbaden u Njemačkoj da nema govore o tome da šaljemo vojnike u Ukrajinu, a kamoli da ulazimo u ratni sukob s Rusijom”, rekao je Plenković. (Hina)