Home Izdvojeno Plenković oštro po Milanoviću: “Je li njemu cilj da Hrvatska izađe iz NATO-a? Neka to onda kaže”
Oglas

Plenković oštro po Milanoviću: “Je li njemu cilj da Hrvatska izađe iz NATO-a? Neka to onda kaže”

by Kristina B

Nakon redovne sjednice predsjedništva HDZ-a pred novinare je stao Andrej Plenković. Na samom početku je izjavio kako “zlokoban kršitelj Ustava” predsjednik Zoran Milanović ruši ugled Hrvatske u inozemstvu jer blokira slanje hrvatskih vojnika na obuku u Njemačku.

“Sve ovo je pokušaj destabiliziranja položaja koji imamo s našim saveznicima. I sve to uoči dolaska Volodimira Zelenskog na samit o sigurnosti u Dubrovniku. Riječ je o ozbiljnoj devijaciji od vanjskopolitičke strategije Vlade. To ne znači nikakvo uvlačenje Hrvatske u ratni sukob”, rekao je Plenković.

“Milanović Hrvatsku okreće prema Rusiji”, nastavio je Plenković.

“Svi koji izvana to gledaju, ne mogu se načuditi, a to traje već dvije i pol godine. Blokiranje simbolične pomoći argumentira se slabašno i ne stoji. Oni su samo protiv onoga što predlaže Vlada. To je primjer političke nezrelosti i bilo bi dobro da širi krug ljudi bude svjestan ovoga. Što je njemu cilj, da izađemo iz NATO-a? Ako je, neka to onda kaže”, izjavio je premijer.

“Plašiti hrvatski narod, dezinformirati hrvatski narod i svrstavati Hrvatsku na rusku stranu su posljedice onih koji neće biti za taj prijedlog. Neka dignu ruku i onda znamo da su u ‘jatu’ sa kršiteljem Ustava”, rekao je Plenković upitan o protivljenju oporbe obučnoj potpori pripadnika OS RH u NATO misiji NSATU – sigurnosne pomoći i obuke za Ukrajinu (Security Assistance and Training for Ukraine) u Wiesbaden u Njemačkoj.

Predsjednik RH Zoran Milanović nije dao suglasnost za tu misiju, te će Vlada RH u Saboru tražiti potporu za slanje hrvatskih časnika i dočasnika u NATO-ovu misiju potpore Ukrajini u Njemačku, a potrebna je potpora dvije trećine saborskih zastupnika.

Hrvatski vojnici bit će isključivo na području država saveznica tj. NATO-a 

Premijer Plenković ponovno je istaknuo kako se u vrlo kratkoj Vladinoj Odluci koja je predložena Hrvatskom saboru, eksplicitno navodi da hrvatski vojnici neće ići u Ukrajini te će biti isključivo na području država saveznica tj. NATO-a.

Dodao je kako smatra da su i zastupnici iz Možemo! to mogli pročitati jer je Vlada objavila tekst sporazuma koji će se u srijedu u Dubrovniku potpisati s Ukrajinom pa neka vide sadržaj te dugoročne suradnje.

“A ne da nama oni nešto tumače što bi mi s Ukrajinom trebali. To mi znamo puno bolje nego oni. Neka se oni drže svoje političke odgovornosti, svog čitanja dokumenata i neka se pokažu gdje stoje”, poručio je predsjednik Vlade RH.

Plenković je, na novinarski upit, negirao da će se hrvatske časnike iz  Wiesbadena moći premjestiti u Ukrajinu ili bliže Ukrajini, kako to tvrdi oporba. “To je nemoguće i to uopće nije u pitanju. To mogu samo govoriti potpuni analfabeti koji se u ništa ne razumiju”, naglasio je.

Premijer je pojasnio kako su za sudjelovanje Hrvatske u bilo kakvoj međunarodnoj aktivnosti potrebne odluke Hrvatskog sabora, podsjetivši da su pripadnici OS RH godinama prisutni na brojnim kriznim žarištima diljem svijeta.

“Ovo nije upućivanje u misiju npr. ISAF u Afganistan ili u KAFOR na Kosovu ili drugdje. Ovo je upućivanje u aktivnost koja se odvija u zemlji saveznici, članici NATO-a i to Njemačkoj koja je dalje od Ukrajine nego Hrvatska”, dodao je je Plenković.

Plenković je rekao kako će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sudjelujući na samitu u Dubrovniku po prvi put posjetiti našu zemlju otkad traje ruska agresija na Ukrajinu,  od 24. veljače 2022.

Argumentacija oporbe ne stoji – tanka, slabašna te jednako loša kao i Milanovićeva

Podsjetio je i da te godine Hrvatski sabor nije podržao Vladin prijedlog odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, jer je 97 zastupnika glasovalo “za”, a 10 “protiv” a trebalo je imat dvotrećinsku većinu od 101 zastupnika.

“Tada smo vidjeli da su dijelovi političkih aktera na sceni slijedili Milanovića, ne možda nužno što se slažu s njim, jer mislim da argumentacija koju izvode – koja je potpuno tanka i slabašna te jednako loša kao i njegova, ne stoji. Nego samo da bi bili protiv onoga što predlaže Vlada”; kazao je Plenković.

Premijer procjenjuje kako je to loš primjer potpune političke nezrelosti i pokušaj djela političkog spektra da međunarodno diskvalificira i dekredibilizira Hrvatsku na jednom od najvažnijih vanjskopolitičkih i sigurnosnih pitanja.

Upitao se – je li krajnji cilj da se izađe iz NATO-a. “Ako je to cilj, neka to kažu”, naglasio je Plenković.

Mate Granić o slanju časnika u Wiesbaden: Milanović je napravio povijesnu pogrešku

Zamoljen za komentar izjave čelnika Mosta Bože Petrova – “sutra je Wiesbaden, prekosutra će biti Krakow, nakon toga će biti Harkiv”, premijer je odgovorio da je Petrov “ekspert za ništa”.

“Oni nisu eksperti ni za što, posebno Petrov. Takvo buncanje se protivi zdravom razumu. Da je vode on i njemu slični, Hrvatska ne bi bila članica NATO saveza i Europske unije. On spada u kategoriju onih političkih aktera koji su na scenu došli nedavno i nemaju veze s pristupnim procesom Hrvatske u EU ili NATO. Kada o nečemu ništa ne znate, naravno da vam neće biti bitno”, dodao je Plenković. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights