Plenković je okupljenima u Dalmatinsko-američkom klubu u San Pedru poručio da je Hrvatska po tom pitanju “učinila sve što se od nje očekivalo”, ali da je nastao problem između izvršne i zakonodavne vlasti u Sjedinjenim Državama.

Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a potpisan je krajem 2022. godine, ali treba ga još ratificirati i američki Senat kako bi stupio na snagu.

-->

Susreti s Hrvatima

Premijer je Dalmatinsko-američkom klubu čestitao na gotovo sto godina postojanja i zaključio da je hrvatska zajednica jako dobro integrirana u američko društvo.

Ukrajina glavni prioritet: Biden najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od osam milijardi dolara

“Vidim vas kao lojalne i uspješne Amerikance, ali i kao ponosne Hrvate”, rekao je Plenković okupljenima i zahvalio im na dugogodišnjem doprinosu, osobito tijekom Domovinskog rata.

Ranije je posjetio i Hrvatsko-američki klub, luku u Los Angelesu, kao i Župu sv. Ante.

Plenković je rekao da su Hrvati koji žive izvan domovine izuzetno važni i da je Hrvatska jedna od zemalja u kojoj je omogućeno glasanje dijaspore, koja ima osigurana tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru. Premijer smatra da bi taj broj trebao biti veći, ali ne vjeruje da bi se s tim u ovom trenutku složili politički akteri koji nisu dio parlamentarne većine.

Premijer bi u petak trebao biti u New Yorku gdje će govoriti na Općoj skupštini UN-a. (Hina)