Home Izdvojeno Prihvati li Plenković Radićeve uvijete, neki ministri i državni tajnici Penavinog Domovinskog pokreta platit će cijenu nepromišljenosti

Prihvati li Plenković Radićeve uvijete, neki ministri i državni tajnici Penavinog Domovinskog pokreta platit će cijenu nepromišljenosti

by Ante R.

Kako je budući predsjednik nove desne političke stranke Mario Radić u više navrata izjavio, a potvrdio sam Plenković postoje naznake da će ta nova politička stranka, koja odmah postaje parlamentarna nastaviti podržavati vladu, a samim tim da će HDZ i premijer Plenković pristati na neke ustupke postavlja se pitanje koji su ti ustupci i što to znači za ostatke Penavinog Domovinskog pokreta.

Kako će klub nove stranke u Saboru u startu imati 3 člana, a uz njih je i neovisni zastupnik Lacković, uz indicije da će taj klub rasti i da Penava i njegov DP nastankom novog kluba imati samo 8 članova, treba očekivati i kadrovske promjene u samoj vladi i gubitak jednog ministarstva, te najmanje tri Državna tajnika.

Kako je sam Mario Radić u kampanji u više navrata isticao da je za njih, tadašnji Domovinski pokret od iznimne važnosti demografska obnova,, te da je upravo radi toga ustrojeno to ministarstvo, ali bez dodatnih zahtjeva poput dijela konzularnih poslova kako bi se ubrzalo izdavanje dokumenata svim onim iseljenicima koji izraze želju za povratkom u majku domovinu, te prenošenje dijela ovlasti APN-a kako bi se ubrzano rješavalo pitanje stambenog zbrinjavanja, za očekivati da ministarstvo koje će biti prihvatljivo Radiću upravo bude ministarstvo demografije uz ispunjenje navedenih uvjeta. U tom slučaju Penava gubi jedno ministarstvo. Također tu su i pitanja Državnih tajnika čiji broj će biti proporcionalan broju zastupnika koji podržavaju vladu. Ne treba smetnuti s uma da u tu kvotu ulaze i mjesta u državnim i javnim tvrtkama, kao i u nadzornim odborima istih.

Naravno da to neće dobro sjesti Penavi, no on je morao biti svjestan da se osnivanjem novog kluba koji je dio saborske većine i njegov izgledan kontinuirani rast ne idu njemu i njegovoj stranci u prilog, a za očekivati je da će klub Radićeve stranke konstantno rasti i Penava i Domovinski pokret se nalaziti u gubitničkom položaju.

Doznajemo što bi nova stranka mogla tražiti od Plenkovića za podršku vladi, nekima se neće svidjeti

Ne tako davno, u vrijeme kampanje na unutarstranačkim izborima, Penava je obećavao brda i doline, mjesta državnih tajnika, predsjednika uprava trgovačkih društava i nadzornih odbora. Sada se pokazuje da je to bio račun bez krčmara i “Obećanje ludom radovanje”. Isto tako to pokazuje naivnost i političku nepismenost pojedinaca, pogotovo onih koji su imenovani državnim tajnicima s visokim plaćama, koji će se nakon rekonstrukcije vlade uzrokovane promjenom odnosa snaga u Saboru morati vratiti na svoja zamrznuta radna mjesta i višestruko manja primanja bez privilegija. Već smo pisali da jedino Mario Radić može nešto obećati i ispuniti, a da je Penava svoje već ispunio, ali i da pojedinci već uhljebljeni gube poklonjene pozicije.

Očito da će slijed ovih događanja koja su neminovna izazvati još veće turbulencije u Domovinskom pokretu i pojačati odljev članstva, a birače su već izgubili.

VIDEO/ Radić: Do kraja mjeseca imat ćemo novu stranku koja će imati svoj klub u Hrvatskom saboru!

FOTO Počeo sastanak inicijative za osnivanje nove političke stranke u Hrvatskoj

You may also like

Verified by MonsterInsights