Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije u Jablanici je izvijestio da je petnaest osoba poginulo, uglavnom od stijena koje je bujica nanijela na Donju Jablanicu. U susjednoj konjičkoj općini pronađeno je tijelo jedne utopljene osobe. Ondje se traga za još troje, a u Jablanici za petero ljudi.

Brojni spasilački timovi, uključujući pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja, tragaju za nestalima uz pomoć strojeva i pasa. Spasilačke skipe iz Hrvatske i Srbije posjetio je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić koji je izrazio zahvalu za pomoć stanovnicima stradalih područja.

Najavljen je dolazak konvoja iz Slovenije sa spasilačkim službama i strojevima koji će biti stavljeni na raspolaganje kolegama u Konjicu. U pomoć u ponedjeljak ujutro kreću i crnogorski spasitelji, objavila je vlada u Podgorici.

Za sve ljude koji su ostali bez doma osiguran je privremeni smještaj u obiteljskim kućama, hotelima i domovima za starije.

Donju Jablanicu će u ponedjeljak obići i voditelj Izaslanstva Europske unije i posebni predstavnik unije za BiH Luigi Soreca, zapovjednik EUFOR-a general-bojnik László Sticz te veleposlanici Hrvatske i Slovenije u BiH Ivan Sabolić i Damijan Sedar“. Ova posjeta će naglasiti da Europska unija i njezine države članice stoje uz BiH i posvećene su pružanju potpore zemlji u suočavanju s posljedicama katastrofalnih poplava”, priopćilo je predstavništvo EU-a.

NOVI CRO DEMOSKOP/DOMiNO nakon samo mjesec dana bolji od većine “starih” stranka, HDZ i dalje s najvećom podrškom građana

Hrvatska uputila brzu pomoć BiH – HGSS među prvima, stiže još 37 ljudi