Home Izdvojeno Skoko: Efekt Zorana Milanovića definitivno je pomogao SDP-u, a on oko sebe kupi i krajnju desnicu

Skoko: Efekt Zorana Milanovića definitivno je pomogao SDP-u, a on oko sebe kupi i krajnju desnicu

by Kristina B

Efekt Zorana Milanovića definitivno je pomogao SDP-u u ovom trenutku, rekao je komunikacijski stručnjak Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu u večerašnjem središnjem HTV-ovom Dnevniku komentirajući rezultate novog HRejtinga.

Podjela u dva tabora

Prema istraživanju, rasle su obje velike stranke, Most i Domovinski pokret su pali, a Možemo! je neznatno rastao. Skoko je rekao kako se čini da je ključni učinak Milanovićeva istupa ponovna podjela Hrvatske u dva tabora.

“Dakle, dolazi do potpune polarizacije na plavu i crvenu Hrvatsku i zapravo svi oni koji su se našli nekako između gube svoj identitet, gube svoj smisao”, rekao je.

Nova iznenađenja?

Skoko je rekao i da je su SDP i njegov lider Peđa Grbin “nestali”.

“Jednostavno, svojim aktivnostima Zoran Milanović je zasjenio cjelokupnu politiku SDP-a i tu je najviše stradao njihov program. Mi u ovom trenutku ne znamo što SDP zastupa i za što se bori – jesu li to one njihove politike koje su bile prije istupa Zorana Milanovića ili je Zoran Milanović sada sa sobom donio i jedan dio desnih politika”, rekao je.

HRejting: Domovinski pokret najveći gubitnik – više ne prelaze izborni prag. DOMiNO raste, a HDZ stabilno prvi

Skoko je također rekao da ga, poznavajući Milanovića, ne bi iznenadilo da pripremi nova iznenađenja do kraja izbora.

“To može biti i podnošenje ostavke, to može biti i aktivacija na europskim izborima. U svakom slučaju, neće nam biti dosadno i sigurno možemo očekivati još neka iznenađenja”, poručio je.

Dodao je da je Milanovićev istup itekako pomogao i HDZ-u, prvenstveno kroz zbijanje redova – stranka se jača jer ima vanjskog neprijatelja koji ih je ujedinio.

“Na koncu konca, svi oni koji su se našli između pitaju koja je njihova svrha, je li njihov glas bačen ako glasaju za manje stranke”, rekao je.

Među ostalim, Skoko je rekao da se oko Milanovića okuplja i krajnja desnica.

Prema ovom istraživanju, SDP ožujak završava na 21,6 posto – tako visok rejting dugo nisu imali. HDZ je i dalje prvi s 27,7 posto. Istraživanje je provedeno nakon što je prošli tjedan objavljeno da će predsjednik Republike Milanović biti premijerski kandidat SDP-a.

“Definitivno vidimo da je Zoran Milanović svojom aktivacijom dao snažan vjetar u jedra SDP-u, koji je stagnirao, koji nije isprofilirao svoje lidere i koji je zapravo tražio nekakvu svoju ulogu u borbi s Možemo! za lidera na ljevici”, rekao je Skoko.

“Zoran Milanović im je vratio svrhu, vratio im je važnost, stavio ih je u fokus interesa i naravno da je to pripomoglo rastu SDP-a u ovome trenutku”, dodao je.

Međutim, napomenuo je da treba biti jako oprezan, ističući kako je ovo istraživanje rađeno na razini Hrvatske kao jedne izborne jedinice, pa su sami rezultati drugačiji nego da se radilo po izbornim jedinicama. Osim toga, napomenuo je Skoko, istraživanje je rađeno netom nakon objave da će Milanović biti kandidat za premijera, a u međuvremenu se puno toga događalo, poput izlaska nekih stranaka iz koalicije.

“Ali, definitivno, efekt Zorana Milanovića pomogao je SDP-u u ovom trenutku. Kako će to izgledati do kraja kampanje, to će ovisiti o Zoranu Milanoviću, ali i ponašanju SDP-a, kao i političkih protivnika”, rekao je Skoko.

You may also like

Verified by MonsterInsights