Home Izdvojeno Sve je spremno i Jeseni mogu početi: Novinarski divani uoči Vinkovačkih jeseni

Sve je spremno i Jeseni mogu početi: Novinarski divani uoči Vinkovačkih jeseni

by Kristina B

Organizacijski odbor Vinkovačkih jeseni i ove je godine tradicionalno priredio Novinarske divane kao najavu Vinkovačkih jeseni, ali prije svega kao neformalno druženje s predstavnicima medija uoči početka najveće manifestacije tradicijske kulture u Hrvatskoj. Ususret 59. Vinkovačkim jesenima, koje će biti održane od 13. do 22. rujna pod nazivnikom “Ruke šokačkih uspomena”, organizatori i predstavnici medija divanili su večeras “nasrid” Vinkovaca.

“Pozdravljam Vas i zahvaljujem što ste i danas ovdje, kao i na svakom danu, svakome trenutku, svakom tekstu, izgovorenoj riječi, slici, koje ste do sada uputili našoj javnosti, a odnose se na Vinkovačke jeseni. Vinkovačke jeseni bez medija, bez svega onoga što vi pošaljete u svijet, ne bi bile tako snažne, tako velike, ne bi doživjele gotovo šest desetljeća, ne bi se čulo za njih u svakome kutku svijeta, ne bih ja kada predstavljam grad Vinkovce mogao biti tako ponosan i reći da sam na čelu organizacije jedne takve manifestacije kao što su Vinkovačke jeseni. Zato vam jedno veliko hvala i nadam se da ćete uvijek tako stajati uz naše Jeseni i prenositi ovu ljepotu koju Slavonija ima”, istaknuo predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

FOTO Počeo sastanak inicijative za osnivanje nove političke stranke u Hrvatskoj

A ta ljepota, kazao je, tradicijska je kultura, ali i ono što je teško objasniti, a da se ne doživi, a to je gostoprimstvo slavonskoga naroda, ove županije, grada Vinkovaca, svih onih KUD-ova, svake obitelji koja prima KUD-ovce u goste i trudi se da se osjećaju kao u svojoj kući.

Središnji program, priredbe tradicijske kulture, predstavio je Stjepan Đurković, tajnik Zajednice kulturno umjetničkih djelatnosti VSŽ.

“Sve je spremno i Jeseni mogu početi. U petak, 13. rujna, krećemo s Folklornim večerima koje traju do srijede i svaku večer nastupit će 9 skupina. U subotu, 14. rujna, imamo međužupanijsku dječju smotru s nastupom 14 skupina iz cijele Hrvatske i gostiju Dječjih vinkovačkih jeseni, Hrvata iz Urugvaja. U nedjelju, 15. rujna preko 2000 djece nastupit će u mimohodu Dječjih Vinkovačkih jeseni. U subotu, 21. rujna, prvi je dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora s nastupom 15 skupina, a u nedjelju, 22. rujna, odmah nakon mimohoda je drugi dio s 9 skupina i navečer treći dio sa 16 skupina. Ukupno to je 39 gostujućih skupina što je impozantan broj i to nas sve raduje jer pokazuje da hrvatski folkloraši žive za Vinkovačke jeseni i vole doći u Vinkovce. U glavnom i najatraktivnijem programu Vinkovačkih jeseni, svečanom mimohodu, ove godine imamo 70 skupina, 27 zaprega i 56 jahača”, istaknuo je Đurković.

Vinkovačke jeseni su sinonim za Vinkovce, a Vinkovci još jednom, 59. put, dočekuju goste široke ruke, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković.

“Radujemo se što možemo svo bogatstvo tradicijske kulture pokazati našim posjetiteljima. Raduje nas što ih možemo ugostiti, a vjerujemo da smo dobri domaćini što pokazuje povratak gostiju svake godine. Program je zaista bogat i svake godine nastojimo ga nadograditi i ponuditi sadržaje za najmanje pa nadalje. Tako imamo Dvorište ideja u našem Muzeju koje se pokazalo jako zanimljivo za one najmanje. Za one nešto starije tu su raznovrsni koncerti svaku večer i svi oni zabavni sadržaji na našem Slavonskom sokaku, u Bircuzu i u Vinskom šoru. Tako da uz onaj tradicijski dio koji je najvažniji, nudimo još puno, puno toga i i vjerujem kako će svi naći zabavu za sebe”, istaknula je Martina Matković.

Donijeli brikete stanovnicima za grijanje: U ruskom granatiranju regije Doneck ubijena tri zaposlenika Crvenog križa

Od 13. do 22. rujna pred predstavnicima medija je posao praćenja Vinkovačkih jeseni, ali, moglo se čuti, ni za koga od njih nije to samo posao. Vinkovačke jeseni svima su njima u srcu. Potvrđuju to i Jasna Matija Sabljo, novinarka i urednica na Plavoj vinkovačkoj televiziji i Davor Lončarić, glavni urednik HRT-ovog Radio Osijeka.

“Vinkovačke jeseni i ja se volimo neću reći tajno nego jako. Kao Vinkovačka televizija mi sve svoje resurse podredimo Vinkovačkim jesenima, a to je jako puno posla. Osobno ja i pretjerujem i javljam se da radim sve pa ponekad pomislim kako to neću moći izdržati,a to mi i kolege dobronamjerno kažu. Međutim, ja doista živim za Jeseni i mislim da se s Vinkovačkim jesenima ništa ne može mjeriti. Mislim da su Vinkovačke jeseni zaista manifestacija koja je ne samo brend ovoga grada, nego Slavonije i Baranje, visoko pozicionirana na turističkoj karti Hrvatske i za Vinkovačke jeseni znaju svi. Uz dužno poštovanje prema ostalima, daleko su iznad svih manifestacija tradicijske kulture i svi mogu prepisivati od njih. Jako ih volim i volim ih raditi i kada jednom zatvorim vrata novinarskog posla, a to će se uskoro dogoditi, razmišljam: kako ću ja bez Vinkovačkih jeseni, novinarskog pera i moje kamere”, istaknula je Jasna Matija Sabljo.

“Vinkovačke jeseni su jedna od naših najvećih manifestacija, ne samo folklornih nego i društvenih i velika stvar za naš medij, Radio Osijek. Mi pokrivamo područje svih pet slavonskih županija tako da smo u Vinkovcima i domaćini na neki način. Pratimo različita događanja u ovoj županiji, ali posebno veseli kada dođemo u Vinkovce u ovo vrijeme kada je sve veselo, raspjevano, rasplesano i kada se može pokazati svo to tradicijsko bogatstvo, koje se ovdje na vrhunski način čuva. Raduje me što to traje već 59 godina. Jeseni su starije od mene i starije od moje novinarske karijere, dolazio sam ovdje i kao malo dijete s roditeljima. Dakle, nije to samo moj posao, to je i moja osobna ljubav, a, naravno, kada sam se počeo baviti novinarstvom, sasvim je logično bilo da sam rado dolazio kad god su me slali ovamo, a i danas, evo, kao glavni urednik Radio Osijeka drago mi je što mogu poslati sebe, kao što je to danas, ili moje reportere, kako bi prenijeli svu ovu ljepotu i bogatstvo”,  kazao je Davor Lončarić. (HRT/Radio Osijek)

You may also like

Verified by MonsterInsights