“Do sada je utvrđeno da je smrtno stradalo 16 osoba”, naveli su iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije govoreći o stradalima čija su tijela pronađena u Jablanici.

Jablanica je najteže stradala općina u sinoćnjim poplavama. Po medijskim navodima u naselju Donjoj Jablanici traga se za više desetaka osoba pa se strahuje da je crna bilanca poplava daleko veća. Srušen je veliki broj kuća, urušene su prometnice, mostovi, čak i  željeznička pruga. Traži se smještaj za veliki broj ljudi koji su ostali bez domova.

Promet iz Mostara prema Jablanici je u prekidu, dok su otklonjeni odroni na sjevernim prilazima iz pravca Sarajeva pa se nastradali evakuiraju prema glavnome gradu BiH.  U Jablanicu je krenulo izaslanstvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, a vlasti Federacije BiH su proglasile izvanredno stanje.

U Fojnici u središnjoj Bosni je tijekom dana pronađena jedna ženska osoba koja je utopila u poplavama, a naknadno je potvrđena smrt još dvije osobe.  Poplavljena područja u Kiseljaku i Kreševu obišao je i hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić. On je izrazio solidarnost i potporu s ugroženima.

 Hrvati više nikome ne vjeruju, već je prva epizoda serijala Partija Gordana Malića uzburkala duhove

Financijsku potporu odobrio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je za pet poplavama pogođenim općinama iz proračuna Republike Srpske izdvojio ukupno 125.000 eura. U BiH su već pokrenute brojne akcije pomoći poplavljenima.-Hina

Plenković poziva oporbu da Hrvatsku ne svrstava uz Mađarsku

Projekt ATENA: Institut za istraživanje hibridnih sukoba predstavio “fact checking” platformu