Home Izdvojeno U raspravi o slanju vojnika na istočna ratišta spomenut i ‘Helikopteraš’ koji dolazi u Glavice helikopterom…

U raspravi o slanju vojnika na istočna ratišta spomenut i ‘Helikopteraš’ koji dolazi u Glavice helikopterom…

by Kristina B

Mostov zastupnik Miro Bulj upitao je u srijedu na saborskom aktualcu premijera Andreja Plenkovića hoće li slati hrvatske vojnike na “bojišta istočnog ratišta” tijekom svog mandata, a Plenković mu je uzvratio je li mu inspiraciju za to pitanje dao ‘helikopteraš’ u Glavicama.

“Ne znam odakle vama inspiracija za ovo pitanje o istočnom bojištu. Tko vam je to rekao? ‘Helikopteraš’ koji dolazi u Glavice helikopterom? To jedino tako možete saznati”; rekao je Plenković odgovarajući Miri Bulju.

Plenković je kazao i kako mu je još simpatičnije da je Bulj zabranio izložbu u Sinju o “diplama, guslama i ojkanju”. To je jedan od najjačih poteza i još nije viđeno na hrvatskoj političkoj sceni, rekao je podsjećajući na to da je Bulj, kao sinjski gradonačelnik, zabranio otvaranje izložbe “Susret na tromeđi” jer je financira Srpsko narodno vijeće.

Pri tome, kazao je Plenković, Bulj i izmišlja nečije teze hoće li netko slati Hrvatsku vojsku u Ukrajinu. “To može biti samo teza samo nekoga tko izmisli problem i onda brani narod i hrvatske vojnike od nečega čega nema. To se jedino u helikopteru može smisliti gdje je buka pa se niste dobro čuli i razumjeli. ‘Ovaj’ je govorio o istočnom ratištu i Hrvatskoj vojsci i Ukrajini, a vi ste ulovili da treba zabraniti sijelo na tromeđi. Ja jedino to tako mogu povezati. Malo se rugam, ali nemam što drugo. Kakvo je pitanje, odgovor je još i dobar”, kazao je.

Buljevo pitanje i izlaganje izazvalo je više reakcija Mostovaca, a HDZ-ov Ivan Bugarin upitao ga je koji je kapitalni projekt doveo u Sinj, koju investiciju pokrenuo, na što ga je Bulj pozvao u Sinj da vidi rezultate te zaradio – treću opomenu.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo odbio skinuti imunitet za troje zastupnika

Božinović: Broj poginulih na cestama se smanjuje iz godine u godinu

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je, na upit stranačkog kolege Zorana Gregurovića vezano uz važnost sigurnosti u cestovnom prometu, kazao da je porasla gustoća prometa na cestama, ističući da je samo na autocestama promet povećan devet posto u odnosu na isto razdoblje lani. Uz to, značajno je porastao broj registriranih vozila tako da se u zadnjih 10 godina bilježi povećanje od gotovo 32 posto.

Božinović je iznio i podatak da je sada jedan posto više vozača nego prošle godine, a broj motocikala za čak 66 posto. Unatoč tome, dodao je, broj poginulih na cestama smanjuje iz godine u godinu.

Veselka Gabričevića (HSU) zanimale su mjere koje se predviđaju za standard umirovljenika, a ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić je rekao da će krajem tjedna usuglasiti tekst sporazuma s umirovljeničkim zajednicama, a kreće se i s radom Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe gdje će jedna od prvih točaka biti imenovanje radne skupine izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Poručio je da će i dalje unaprjeđivati položaj umirovljenika kroz promijenjenu formulu indeksacije pa će svako šestomjesečno indeksiranje mirovina biti povoljnije, a uvodi se i jednogodišnji dodatak svim umirovljenicima.

Dabro: U poljoprivrednoj proizvodnji smo sve manje samodostatni, kasnile isplate potpora poljoprivrednicima

DP-ova zastupnica Dubravka Lipovac Pehar upitala je što će se napraviti kako bi do kraja desetljeća ostvarili dostatnost i konkurentnost u poljoprivrednoj proizvodnji, na što joj je resorni ministar i njezin stranački kolega Josip Dabro odgovorio da je vrijednost poljoprivredne proizvodnje ove godine bila više od tri milijarde eura pri čemu je ciljana vrijednost do 2030. je 3,982 milijardi eura. No, upozorio je, u praksi ne valja to što padamo sa proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda te smo sve manje samodostatni.

Dabro je kazao da poljoprivrednici prije svega imaju problema s kašnjenjem isplate potpora najavivši da će isplata predujma za izravna plaćanja biti plaćena do početka studenog.

SDP-ov zastupnik Tonči Restović zanimao se o gradnji energane tj. spalionice otpada u Šibeniku, a ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković odgovorila je da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost proučio dokumentaciju i donio odluku o sufinanciranju projektno- tehničke dokumentacije u iznosu od 2,4 milijuna eura, što je potvrdila i Vlada.

Navela je kako je planirani kapacitet oko 130.000 tona otpada godišnje, a javnost će, dodala je, u potpunosti sudjelovati u svim aktivnostima vezanim uz taj projekt. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights