Izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je novinarima da se da se još uvijek traga za 13 mještana i branitelja Sotina te da im je najveći prioritet pronalazak svih nestalih osoba.

Napomeno je da se na širem području Vukovara i ovih dana provede probna iskapanja.

Podsjetio je da su nedavno na vukovarskom odlagalištu otpada Petrovačka dola pronašli masovnu gorbnicu koja oslikava svu zločinačku narav i karakter agresora”, kazao je rekavši kako iz Sotina može poručiti da Hrvatska nikada neće stati u potrazi za nestalim osobama iz Domovinskog rata.

Počast stradalima u agresiji na Sotin odao je i izaslanik predsjednika Republike, brigadir Petar Matanović, izaslanstva predsjednika Hrvatskog sabora predvođeno saborskim zastupnikom Nikolom Mažarom; Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom i Vukovarsko-srijemske županije koje je predvodio zamjenik župana s ovlastima župana Franjo Orešković.

Gradonačelnik Penava poručio je kako se žrtve Domovinskog rata ne smiju zaboraviti, zašto je je do njih došlo ni tko je bio agresor.

“Oni koji najviše znaju, a pričamo o Republici Srbiji, šute. Na vlasti u Srbiji je struktura koja veliča četništvo i tu se nemamo čemu nadati. S druge strane, naš je interes imati stabilne susjede. nadamo se da će doći vrijeme u kojem će Srbija prihvatiti vrijednosti koje većina Europljana baštini”, rekao je Penava.

Nakon odavanja počasti u središtu Sotina, nekoliko kilometara izvan sela, na mjestu masovne grobnice iz Domovinskog rata, spomen obilježje “Ranjena golubica” otkrili su ministar Tomo Medved i Dragica Urukalović, čiji su sestra i otac ubijeni u Sotinu.

“U Sotinu je mučeno i ubijeno 10 posto prijeratnog stanovništva, a mjesto opljačkano i uništeno”, rekao je Medved, dodavši da su tu počinjeni najteži zločini koje su zločinci pokušali prikriti premještanjem posmrtnih ostataka.

“U ovoj masovnoj grobnici bili su posmrtni ostaci mještana Sotina odvedenih u prosincu 1991., a odavde su 1996. izmještene u sekundarnu grobnicu na prostoru bivše klaonice”, naveo je Medved, rekavši kako je iz primarne i masovne grobnice ekshumirano 13 posmrtnih ostataka.

Podsjetio je kako je to drugo spomen obilježje masovne grobnice na području Sotina.

Naveo je kako su u Republici Hrvatskoj do sada iz 150 masovnih grobnica i brojnih pojedinačnih grobnih mjesta ekshumirani posmrtni ostaci 4066 žrtava od kojih je identificirano 3538 žrtava.-Hina