“Zadaća Ustavnog suda je da štiti temeljna prava građana, koja uključuju i ustavna prava na rad i pravično suđenje. Ustavni sud, u ovom slučaju, nije ispunio tu zadaću, s obzirom da Hrvoju Zovku nije osigurao zaštitu od arbitrarne i nepravilne odluke Vrhovnog suda”, izjavila je Hini odvjetnica Jurić.

Ustavni je sud odbio zahtjev Hrvoja Zovka, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, za revizijom postupka, čime je potvrdio odluku Vrhovnog suda.

-->

Taj je sud u travnju ove godine presudio u korist HRT-a, navodeći da “napad na poslodavca, vrijeđanje, kao i napad na čast i ugled poslodavca” predstavlja osobito tešku povredu obaveza iz radnog odnosa.

“Ovakve odluke, nažalost, doprinose pravnoj nesigurnosti i daljnjem padu povjerenja građana u sustav”, rekla je Jurić o odluci Ustavnog suda

Otkaz na HRT-u Zovko je dobio prije šest godina zbog “teške povrede Općih pravila o radu i ponašanju”, prema obrazloženju javne televizije.

Ubrzo nakon toga pokrenuo je sudski postupak, a prve dvije presude, one općinskog i županijskog suda, išle su njemu u korist. Ti su sudovi donijeli rješenje prema kojemu otkaz na HRT-u nije bio u skladu sa zakonom te ga ista televizija mora vratiti na posao.

“Odluka Vrhovnog suda, bez ikakve dileme, nije u skladu s činjenicama koje su, tijekom postupka, utvrdili prvo općinski, a zatim i županijski sud te nije u skladu s dosadašnjim odlukama Vrhovnog suda i odredbama Zakona o radu”, kazala je odvjetnica Jurić.